Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Uppdaterat vaccin mot smittsamma covidvarianten BA.5 nu på alla länets vaccinationsmottagningar

Publicerad: 2022-10-06 15:05

Nu finns det senaste covidvaccinet för omikron BA.4-5 på länets vaccinationsmottagningar. BA.5 är den vanligaste covidvarianten och den sprids lättare än tidigare varianter.

Även om smittspridningen för närvarande ligger på en låg nivå är det fortfarande viktigt att vaccinera sig för att minska risken för svår sjukdom och död. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla personer 65 år och äldre samt personer från 18 år och som ingår i riskgrupp att ta en påfyllnadsdos under hösten. Men även övriga över 18 år som vill bättra på sitt skydd mot covid-19 kan ta en påfyllnadsdos. För alla gäller att påfyllnadsdos kan tas tidigast fyra månader sedan förra dosen.

Rekommendation för barn upphör

Däremot kommer vaccination av barn 12-17 år att avslutas den 1 november då rekommendationen från Folkhälsomyndigheten upphör. Bakgrunden till att barn inte längre rekommenderas vaccination mot covid-19 är att få ungdomar blivit svårt sjuka.

”I praktiken så innebär förändringen att den sista dos 1 ges till barn den 10 oktober om man räknar med att få hela grundimmuniseringen” förklarar Erik Fredholm, ordförande i styrgruppen för vaccination mot covid-19.

Att de yngre invånarna inte längre rekommenderas vaccin innebär dock inte att inga barn och unga kommer att vaccineras mot covid-19.

”För riskpatienter under 18 år går det fortfarande att få vaccin, men då behövs ordination av behandlande läkare” säger Erik Fredholm. 

Boka tid före influensasäsongen

Det finns för tillfället gott om både vaccin och tider på länets vaccinationsmottagningar.

”Vi skulle råda alla som tänker vaccinera sig att boka tid innan influensavaccinationerna startar i början av november. Då vet vi att tiderna snabbt kan ta slut” avslutar Erik Fredholm.

Aktuell information om öppettider och tidsbokning finns på 1177.se

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 6 oktober 2022