Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vårdcentralerna hanterar covid-testningen från och med 1 september

Publicerad: 2021-09-07 16:05

Den 1 september stänger mottagningarna för covid-testning på USÖ (CV-området) och Karlskoga lasarett, då vårdcentralerna tar över covid-testningen för allmänheten. Lådor med covid-tester finns fortsatt utanför varje vårdcentral för alla med e-legitimation vid behov av testning. Om e-legitimation saknas ringer man sin vårdcentral för tidsbokning.

– Nästan all testning sker via lådorna, vilket är jättebra. Den största förändringen från 1 september är att lådorna för ut- och inlämning av covid-tester som funnits på CV-området vid USÖ och utanför Karlskoga lasarett försvinner. Istället hänvisar vi till lådorna utanför varje vårdcentral dagtid och till lådor utanför vårdcentralsjourerna i länet kvällar och helger, säger Maria Gunnarsson, samordnare covid-testningen i Örebro län.

Viktigt att fortsätta testa sig vid symtom och skaffa e-legitimation

Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen påtalade nyligen vikten av att fortsätta testa sig vid symtom för covid-19, det gäller även om man är fullvaccinerad.

Region Örebro län satsar också på utökad testning i samband med smittspårning bland annat inom skolan, där många ovaccinerade vistas samtidigt. För smidigast möjliga testning och snabbast tid till provsvar uppmanas föräldrar och barn över 12 år att skaffa e-legitimation, bankID eller Freja eID Plus. Då kan lådorna nyttjas, test registreras och provsvar lämnas ut via 1177.se.

  

Detta gäller från och med 1 september:

  • Mottagningarna för covid-testning på USÖ (CV-området) och Karlskoga lasarett stänger. Även lådorna med covid-test som funnits utanför dessa mottagningar tas bort.
  • Lådor, där personer med e-legitimation kan hämta och lämna covid-test, finns fortsatt utanför varje vårdcentral i länet under dagtid på vardagar.
  • Lådor, där personer med e-legitimation kan hämta och lämna covid-test, finns utanför vårdcentralsjourerna i länet under kvällar och helger (i den norra länsdelen finns lådan utanför Lindesbergs vårdcentral).
  • Personer som inte har e-legitimation ringer sin vårdcentral på vardagar för att boka tid för egenprovtagning (det länsgemensamma bokningsnumret upphör att gälla under vardagar).
  • Personer som inte har e-legitimation ringer det etablerade länsgemensamma bokningsnumret på helger för att boka tid för egenprovtagning via vårdcentralsjourerna i länet.

Mer detaljerad information finns på 1177.se från och med den 1 september.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 14 september 2021