Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nätverksträff för Symbiosnätverket

tis 21 nov - ons 22 nov 2023
12:00 - 13:00
Kulturkvarteret, Örebro

Välkommen till Kulturkvarteret i Örebro 21–22 november för Symbiosnätverkets nätverksträff. Vi utlovar ett spännande program med fyra olika sessioner. Dessutom ingår ett besök på Sveriges mest högprofilerade symbiosprojekt, Regenergy Frövi.

Vi vänder oss till dig som arbetar i företag, offentlig organisation eller akademi och som är intresserad av hur samarbeten kan leda till stärkt miljö- och affärsnytta.

Tisdag 21 november

Vi startar med lunch kl. 12.

Pass 1: Företagen som tar vara på det som blir över

Företag som arbetar med att höja värdet på underutnyttjade resurser är nyckelaktörer för utvecklingen av industriella symbioser. Möt representanter från företag som delar med sig av sina erfarenheter och hör forskare reflektera över företagens förutsättningar.

Talare: Jonas Dyrke, Adven; Elsa Bertils, Econova; Daniel Ellison, Hasopor; Murat Mirata och Kristina ­Nyström, båda från Linköpings universitet.

Moderator: Mats Eklund, Linköpings universitet.

Pass 2: Driva växthus på spill

Regenergy Frövi är ett högprofilerat symbiosprojekt med ett värmesamarbete ­mellan en industri och en tomatodling. Hur kunde symbiosen förverkligas? Vilka andra ­organisationer och funktioner krävdes och vilken roll spelade det offentliga? Hör ­berättelsen från aktörerna som genomförde projektet.

Talare: Frida Tiberini, Wa3rm; Malin Leth, Wa3rm (deltar digitalt); Ylva Gjetrang, Linde Energi; Ingrid Engström, Billerud; Martina Björck och Daniel ­Fagerlund, ­Lindesbergs kommun.

Moderator: Victor Sunnliden, Region Örebro Innovation.

Studiebesök samt middag i växthuset ­Regenergy Frövi. Vi är åter i Örebro runt kl. 21.

Onsdag 22 november

Programmet startar kl. 9.

Pass 1: Är regionerna nyckeln till långlivat stöd för industriell symbios?

Regional samordning är viktigt för att forma symbioser till mer långlivade strukturer. Vad behövs för att kunna utveckla en symbios? Vilken roll spelar industriell symbios för Sveriges innovationskraft? På passet får du lyssna till exempel från olika svenska regioner.

Talare: Magnus Persson, Paper Province; Milian Nelzén, Region Östergötland; Tobias Källqvist, Fyrbodals kommunalförbund; Malin Vedin, Region Västernorrland.

Moderator: Peter Carlsson, Chalmers Industriteknik.

Pass 2: Hur kan policy och nationella myndigheter underlätta för industriell ­symbios?

I Sverige har främjande av industriella symbioser framförallt drivits lokalt och kommun­er har tagit en ledande roll. Även nationella myndigheter har en viktig roll för att möjliggöra fler industriella symbioser. På passet ges inspel om nationella myndigheters roll i dag och i framtiden, med möjlighet till inspel från publiken. 

Talare: Anders Pousette, Energimyndigheten; Dag Henning, Naturvårdsverket; Josef Macsik, Ecoloop; Marie Persson, Tillväxtverket.

Moderator: Kristina Nyström, Linköpings universitet.

Dagen avslutas med lunch, cirka kl. 13.

Praktiska detaljer

Plats

Träffen hålls på Kulturkvarteret, Fabriksgatan 4 i Örebro.

Studiebesök och middag

Till och från studiebesöket och middagen åker vi gemensam buss som avgår
kl. 16.30. Vid middagen ingår alkoholfri dryck.

Kostnad och avbokning

Sista anmälningsdag är den 13 november. Det är kostnadsfritt att delta i nätverksträffen. Lunch, fika, middag och studiebesök ingår. Om du avbokar senare än den 13 ­november utgår en kostnad på 1 000 kronor.

För- och eftermöten

Det finns möjlighet att ordna möten före och efter nätverksträffen. Kontakta oss om du vill ordna ett möte.

Loggor för Tillväxtverket/EU m.fl.

Kontakter

Olle Jonsson

Utvecklingsledare: Innovation och entreprenörskap