Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nätverksträff Rena resan: tema säkerhet

Hållbara resealternativ måste upplevas säkert för att människor ska ända sina beteenden och välja cykel eller gång.

fre 27 jan 2023
09:00 - 12:00
tor 26 jan 2023
Teams

Hållbara resealternativ måste upplevas säkra för att människor ska ända sina beteenden och välja cykel eller gång. Idag är den upplevda osäkerheten en anledning till att människor inte väljer andra alternativ än bilen. Stöldrisk, dålig belysning, bristande cykel och gångvägar och rädsla för annan trafik är anledningar som kan hindra hållbara resor. Hur kan vi arbeta för att öka säkerheten och därmed minska tröskeln för hållbara resesätt?

Agenda

09.00 Hej och välkomna!

09.10 Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, lyfter problematiken kring vanligheten med cykelstölder i städerna och berättar om hur man kan minska dessa med hjälp av mindre insatser och smart samhällsplanering.

09.40 Kristen Koehler, trafikkonsult på Trivector, berättar om hur pop-up lösningar kan bidra till att fler uppmuntras att gå och cykla, men också till ökad trafiksäkerhet. Hon kommer ge råd för användning av tillfälliga åtgärder i trafiksäkerhetsarbetet.

10.10 Paus

10.20 Ali Taleb på One4Tech kommer berätta om sina smarta cykelställ och parkeringslösningar och hur dessa bidrar till ökad trygghet. Lisa Jensen på ÖBO berättar om deras upplevelse av att använda One4Techs parkeringslösningar.

10.50 Anna-Sofia Alklind Taylor från Högskolan i Skövde och Lei Chen från RISE och berättar om forskningsprojektet Skara skyddsängel som utvecklar och testar drönarbaserade lösningar för cykelbelysning i Skara kommun.

11.20 Diskussion i grupper – vad kan vi göra i våra respektive verksamheter och gemensamt för att bidra till trygga resor med cykel och gång?

11.50 Återsamling.

12.00 Tack för idag!

EUlogo_vänsterställd_RGB för skärm.jpg