Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Feriepraktik kultur

Sedan ett antal år erbjuder Region Örebro län feriepraktik inom kulturområden som bild och form, dans, film, slöjd och teater. Feriepraktiken är öppen att söka för alla ungdomar i Örebro län som till sommaren går ut nionde klass, åk 1 eller åk 2 på gymnasiet. Till sommaren 2022 arrangeras endast feriepraktik inom dans och du som är intresserad har möjlighet att tillsammans med proffsiga handledare använda din fantasi och kreativitet.

När kan jag söka?

Sista ansökningsdag för feriepraktik dans är den 13 mars. Du blir sedan inbjuden till en audition som kommer äga rum på helgen i vecka 11.

Feriepraktik kultur 2022

Under veckorna 28-30 sommaren 2022 får du som är intresserad av dans möjlighet att prova på att dansa som professionella dansare gör. 

Dansarna Sara Ruddock och Tendai Makurumbandi handleder och ger möjlighet att prova Lena Josefssons metod för skapande.

Du och de andra ungdomarna kommer tillsammans med de erfarna handledarna arbeta med en repertoar från Kompani RaandeVo där ni är delaktiga i hela processen från idé till att dansa för en publik. Praktiken avslutas med i en turné i länet för att möta publiken.

Feriepraktik kultur 2022 arrangeras av Region Örebro län i samarbete med Föreningen Fröjdans.

Lena Josefsson var en hyllad dansare och koreograf som länge var verksam i Örebro. Sara Ruddock och Tendai Makurumbandi har lång erfarenhet i den professionella dansens värld och av arbete med Lena Josefsson.

Dansare. Foto: Ahmad Odeh, Unsplash

Den 18 juni startade Region Örebro läns sommarferiepraktik med kulturinriktning.

Inom kulturområdet fick 16 ungdomar möjlighet att arbeta med film och litteratur under tre veckor.

Litteratur

Litteraturens åtta ungdomar arbetade med att utveckla sitt skrivande inom områden som filmmanus, lyrik, musiktexter och kreativt skrivande. Med anledning av pandemin var alla träffar på distans via Zoom.

Film

Filmens åtta ungdomar fick teoretisk och praktisk handledning av två professionella filmarbetare.

Med anledning av pandemin arbetade praktikanterna på distans med egna originalberättelser på hemmaplan tillsammans med sina närmaste. De två handledarna guidade feriepraktikanterna i manusförfattande, filmteknik och redigering både i grupp och enskilt via Zoom.

Den 12 juni startade Region Örebro läns sommarferiepraktik med kulturinriktning. Inom kulturområdet fick 39 ungdomar möjlighet att arbeta med dans, film, litteratur, slöjd och teater under tre veckor.

Dans

Dansens elva feriepraktikanter arbetade digitalt på distans med koreografiska uppdrag i sin närmiljö.

Litteratur

Litteraturens sju ungdomar arbetade med att utveckla sitt skrivande inom områden som filmmanus, journalistik, lyrik, musiktexter och kreativt skrivande.

Film

Filmens fyra ungdomar fick utifrån originalmanus skapa minst en kort fiktionsfilm med sikte på att visas på filmfestivaler under hösten 2020. Arbetet var förlagt till produktionsbolaget Eyra Media som höll i feriepraktiken och fungerade som handledare till ungdomarna.

Slöjd

Slöjdens nio feriepraktikanter arbetade med handverktyg och traditionella metoder i textila material och trä. Under handledning av två olika slöjdare fick feriepraktikanterna färga ull och garn, spinna, tova, brodera och väva. Dessutom ingick lite metallslöjd i plåt. Feriepraktik slöjd genomfördes av Örebro läns museum.

Teater

Teaterns åtta ungdomar arbetade med ett teaterprojekt specialsytt för den rådande coronasituationen. Tillsammans skapade de teatervandringen VÅGSPEL, en vandring med äventyrlig ton som framfördes i skogen vid Parkudden i Lindesberg. Feriepraktik teater genomfördes av Örebro läns bildningsförbund.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 30 juni 2022