Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Under nästa år kommer våra nya elbussar

På uppdrag av Region Örebro län har Svealandstrafiken tecknat avtal med den holländska leverantören Ebusco om 23 stycken batteridrivna elbussar. Dessa kommer att trafikera körfälten för snabbussar (BRT) och levereras i december 2023.

Idag drivs samtliga bussar inom Länstrafiken med förnybara drivmedel (biogas och biodiesel) men genom att införa eldriven trafik tas ytterligare ett steg mot en helt utsläppsfri kollektivtrafik.

Med en kaross byggd i kompositmaterial har den nya elbussen en väldigt låg vikt och är därmed också energieffektiv. Den går också tyst och mjukt och är utrustad med flera bekvämlighets- och säkerhetsdetaljer, som till exempel kameror istället för speglar och en bredare mittgång.

De nya elbussarna levereras även med en egen design, både exteriört och interiört. Detta utifrån ett speciellt framtaget varumärke för snabbussarna (Bus Rapid Transit). Istället för den blå vågen på vit bakgrund, kommer bussen ha en grön linje som löper från fronten och vidare bak på bussen. Den gröna färgen passar ihop med befintliga väderskydd och kommer delvis synas även i digitala skärmar, i tidtabell och på hållplatser.

I samband med att de 23 nya elbussarna sätts i trafik i december 2023, kommer även motsvarande antal av dagens biogasbussar att flyttas över till Västerås där de fortsätter att tjänstgöra under kommande år.  

Observera: Endast skiss på fordon – arbete med exakt placering av linje återstår. Skiss:Ebusco.

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 22 september 2022