Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Var försiktig med handvibrationerna

Ska du välja yrke inför framtiden? Eller är du mitt i en utbildning och ska börja praktisera eller arbeta? I så fall vill vi att du tänker igenom ditt yrkesval utifrån dina förutsättningar och är försiktig med vibrerande verktyg.

Vi på Arbets- och miljömedicin ser fler och fler människor som söker vård för vibrationsskador i händer och armar. De kommer från branscher som bygg, industri eller naturbruk och har använt verktyg som mutterdragare, slipmaskiner eller motorsågar. De som drabbas av sådana symtom kan få besvär resten av livet och tvingas byta yrke eller arbetsuppgifter.

I filmen nedan får du veta mer om vad vibrationsskador är vad du kan göra för att undvika sådana skador. Hör billackeraren Evelin och verkstadsteknikern Lars berätta om sina skador och hur de påverkas i vardagslivet. Du får även veta vad du kan tänka på för att kroppen ska hålla hela arbetslivet.


Hur ska kroppen hålla - handvibrationer på jobbet. Klicka för att öppna filmen.

Känner du någon som ska välja yrke eller redan arbetar med vibrerande verktyg? Dela gärna med dig av filmen till kollegor eller andra bekanta.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 27 april 2017

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Jens Qvarngård