Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Från och med måndag den 17 januari kan invånare vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs lasarett oavsett akuta symtom och tid på dygnet. Samtidigt öppnar avdelningen för medicin och geriatrik fem nya vårdplatser.
Sedan september 2020 fram till 16 januari 2022 har patienter med akuta kirurgiska eller ortopediska besvär hänvisats till akutmottagningarna i Örebro eller Karlskoga mellan klockan 21.00 och 07.30.
Från och med 17 januari förstärks bemanningen på akutmottagningen så att invånare med akuta ortopediska och kirurgiska besvär kan få en läkarbedömning även nattetid. Som tidigare finns även kompetens för att ta hand om invånare med akuta medicinska besvär dygnet runt.
För att man ska få rätt vård så snabbt som möjligt vill sjukvården att man ringer 1177 eller 112, beroende på brådskandegrad, för rådgivning och hänvisning till var man bäst får den vård man behöver.
I september 2021 fick hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag från hälso- och sjukvårdsnämnden att ta fram förslag på arbetssätt och förstärkning som gör det möjligt för alla patienter oavsett akut besvär att söka vård på akutmottagningen Lindesbergs lasarett nattetid.
Lösningen har möjliggjorts tack vare god samverkan mellan Område nära vård, där Lindesbergs lasarett ingår, och Område specialiserad vård. Berörda medarbetare har under arbetets gång varit delaktiga och bidragit med värdefulla inspel och erfarenheter för att nå fram till lösningen.
Avdelningen för medicin och geriatrik utökar samtidigt antalet vårdplatser från 19 till 24 för att ytterligare förstärka omhändertagandet av patienter i norra länsdelen.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sitt sammanträde den 28 oktober 2021 tagit beslut om förstärkning av det akuta omhändertagandet nattetid vid Lindesbergs lasarett.
Förstärkningen innebär bland annat att samtliga patienter, oavsett sjukdoms- eller skadeorsak, som söker vård vid akutmottagningen i Lindesberg ska få en första bedömning på plats även nattetid.
Läs mer i pressmeddelandet.
En uppföljningsrapport har gjorts sex månader efter att förändringen trädde i kraft, och har nu lagts fram för politiken. Den 10 juni 2021 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att godkänna uppföljningsrapporten. Nämnden gav även hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att till nämndens sammanträde i augusti återkomma med förslag på åtgärder för att förbättra invånarnas tillgänglighet till vård nattetid på Lindesbergs lasarett.
I sexmånaders-uppföljningen dras följande slutsatser:Pandemin påverkar. Därför är det svårt att särskilja vad som är pandemieffekt och vad som är effekt av jourförändringen.Akuten är fortsatt öppen dygnet runt för den största patientgruppen – patienter med medicinska åkommor.Förväntad kostnadsreducering har uppnåtts.Färre jourer på natten gör att underläkarna kan vara mer på kliniken och få fler utbildningstimmar under dagtid.Enbart underläkare ger inte ökning av antal operationer.Nattsjuksköterskor känner viss oro av att inte primärjour finns på plats nattetid.Länsborna i norra länsdelen påverkas i låg grad av förändringarna.Få allvarliga avvikelser har skett.Lindesbergs lasarett har fortsatt viktig funktion att fylla i regionens hälso- och sjukvård, och det finns många tankar till hur sjukhuset fortsatt kan utvecklas.Ta del av hela uppföljningsrapporten här:
rapport-uppfoljning-av-forandring-av-jourlinjer-pa-lindesbergs-lasarett (Pdf, 1211kB)
Under de månader som förändringen nu varit i drift vid Lindesbergs lasarett har det kontinuerligt gjorts uppföljningar samt görs förändringar och förbättringar för att säkerställa såväl patientsäkerhet som god arbetsmiljö. Bland annat har bakjoursstödet förändrats.
Innan förändringen hade akutmottagningen i Lindesberg mellan klockan 21 och 07.00 i snitt 2,4 kirurgpatienter per natt, och i snitt 0,6 akuta ortopedpatienter. Sedan jourförändringarna verkställdes har de patientgrupperna minskat som förväntat. I dagsläget kommer i genomsnitt sammanlagt 0,9 patient per natt till akuten med ortopediska eller kirurgiska besvär.
Av de 0,9 patienterna per natt har några hänvisats fel, medan andra valt att åka till Lindesbergs akutmottagning trots att de hänvisats till annat sjukhus. Sjuksköterska har möjlighet att kontakta bakjouren för konsultation gällande dessa patienter.
Bakgrunden till förändringarna vid akutmottagningen i Lindesberg var en översyn år 2019 av samtliga jourlinjer inom regionens hälso- och sjukvård som ett led i att nå en ekonomi i balans.
De förändringar som genomfördes var:
De jourlinjer som berördes av förändringarna handlade om jourer med få patienter.
Från början beslutades även att möjligheten till akuta operationer i Lindesberg skulle upphöra mellan klockan 22.00 och 07.30 i och med att primärjouren försvann. Enligt nytt beslut i september 2020 har dock operationsberedskapen vid sjukhuset behållits, i och med att bakjouren i allmänkirurgi i Lindesberg bibehölls.
Förändringarna av jourerna väntades totalt sänka kostnaderna med totalt 6-7 miljoner konor för hälso- och sjukvården, samt öka förutsättningarna för ökad verksamhet under dagtid.
Did the content help you?
Thank you for your feedback!
If you would like to send some feedback, you may do that here.
Last updated: Friday, January 14, 2022
Kunskapsstyrning
Nationell patientenkät
Anmälan om vårdskada - Lex Maria
Kvalitetsregister
Patientnämndens rapporter
H-huset - hus för framtidens vård
Familjesamverkansteamet i norra länet
Ny organisation ska stödja omställningen i vården
Koncentration i vården
Rörelsenätverket
Omställningen till nära vård
En vård oberoende av hyrläkare
Förlossningen Karlskoga lasarett - bakgrund
Riktade hälsosamtal
Traumacentrum Örebro
Standardiserade vårdförlopp vid cancermisstanke
Nytt vårdinformationsstöd i Region Örebro län
Suicidprevention
Cyklotron på USÖ