Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Från och med den 1 januari 2021 är vårdverksamheterna i region Örebro län organiserade i nya områden.
Målet med organisationsförändringen är att skapa förutsättningar för
- en jämlik vård med god tillgänglighet, hög kvalitet och patientsäkerhet,- med bättre förutsättningar för samverkan över verksamhetsgränser,- med ökat fokus på medarbetarskap och bättre arbetsmiljö.
Förändringarna inom hälso- och sjukvården görs för att möta vårdens framtida utmaningar. Vår befolkning blir allt äldre, vilket innebär att behovet av hälso- och sjukvård kommer att öka. Därför behöver sjukvården förändras.
Befolkningsutvecklingen innebär också att färre ska försörja fler.
För att exemplifiera den utmaningen vård och omsorgen står inför skulle huvuddelen av alla som tar studenten om några år behöva anställas inom vård och omsorg för att täcka personalbehoven om vården fortsätter oförändrad. Det säger sig självt att det inte är möjligt.
Vården står också i ett ändrat sjukdomspanorama där de kroniska sjukdomarna ökar, och behöver tas omhand. Vården kan även tack vare medicinsk utveckling hjälpa fler än någonsin. Det som var en dödsdom tidigare är idag i högre grad behandlingsbart.
Dessa faktorer tillsammans innebär att all vård inte kan ske överallt – då räcker inte resurserna till. Därför behöver förändringar göras, hos oss i Region Örebro län, men också nationellt.
I takt med att den medicinska utvecklingen möjliggjort nya behandlingsmetoder och vården i dag kan ta hand om så många fler åkommor är det inte längre möjligt att all vård kan ges på precis alla sjukhus. Därför har man fördelat viss vård till vissa platser. Detta gäller framför allt den specialiserade vården, den så kallade sällanvården. Den kan man som patient behöva åka längre för att få, medan den vård som man behöver ofta ska finnas närmare.
Denna fördelning av vård brukar kallas vårdens nivåstrukturering. Den innebär att viss vård finns lokalt, på hemmaplan, medan annan vård förläggs regionalt eller till och med nationellt.
Den nya organisationen gör att det som är vård som våra medborgare behöver ofta, den nära vården, kan utvecklas bättre. Här kan du läsa mera om vad omställningen till en nära vård innebär.
Organisationsförändringen möjliggör också för den specialiserade vården, också kallad sällanvård, att fortsätta utvecklas. Här kan du läsa mera om den specialiserade vården/koncentrationen i vården.
För dig som patient innebär förändringarna att du har tillgång till den allra bästa vården, oavsett var du bor. Vården blir mer jämlik. När det gäller vård som man som patient förväntas behöva sällan, kanske bara en gång i livet, får man dock vara beredd på att vården kan ges på någon annan plats än på det egna sjukhuset.
Did the content help you?
Thank you for your feedback!
If you would like to send some feedback, you may do that here.
Last updated: Thursday, May 20, 2021
Kunskapsstyrning
Nationell patientenkät
Anmälan om vårdskada - Lex Maria
Kvalitetsregister
Patientnämndens rapporter
H-huset - hus för framtidens vård
Familjesamverkansteamet i norra länet
Koncentration i vården
Rörelsenätverket
Omställningen till nära vård
En vård oberoende av hyrläkare
Förändrade jourer nattetid vid Lindesbergs lasarett
Förlossningen Karlskoga lasarett - bakgrund
Riktade hälsosamtal
Traumacentrum Örebro
Standardiserade vårdförlopp vid cancermisstanke
Nytt vårdinformationsstöd i Region Örebro län
Suicidprevention
Cyklotron på USÖ