Logo for the website Logo for the website

Fysioterapiavdelningen Universitetssjukhuset Örebro

På Fysioterapiavdelningen arbetar fysioterapeuter/sjukgymnaster och undersköterskor. Vi ansvarar för rehabilitering för dig som vårdas och behandlas på de flesta av sjukhusets avdelningar och mottagningar. Vår personal är specialiserad inom olika områden och arbetar både på vårdavdelningarna och med öppen specialiserad vård. Remiss från läkare på sjukhuset behövs för att få komma till oss.

Vår verksamhet bedrivs i M-huset på fysioterapiavdelningen. 
Vi finns även i L-huset, ingång L2 för fysioterapipatienter inom: ortopedi, kirurgi, kvinnors hälsa och hjärtsektionen samt för lungpatienter på lungklinikens mottagning.

[Missing text '/views/unitpage/parts/phoneandtimes/telephonenumber' for 'English']

019-602 78 45

[Missing text '/views/unitpage/parts/phoneandtimes/business-hours' for 'English']

Måndag-Fredag 07:30-16:00

[Missing text '/views/unitpage/index/visiting-address' for 'English']

Universitetssjukhuset Örebro Södra Grev Rosengatan Örebro M-huset, entré M, bottenvåning
Entré

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Remiss eller egen vårdbegäran krävs

För att få komma till mottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. Du kan också lämna in en egen vårdbegäran.

Remiss (1177.se)

Egen vårdbegäran

Egen vårdbegäran gör du via vår e-tjänst. Du kan även fylla i en blankett och skicka per post. 

Läs mer om egen vårdbegäran i Region Örebro län (1177.se)

En fysioterapeut hjälper dig med bland annat:

Andningsvård

Du får instruktion i andning mot olika motstånd, instruktioner i andningsteknik samt olika rörelseövningar för att stimulera och underlätta andningen.


Muskel- och rörelseträning samt fysisk aktivitet

Hjälp att komma igång med individuellt anpassad fysisk aktivitet och olika muskel- och rörelseövningar.


Mobilisering

Mobilisering innebär att du ska försöka belasta och använda kroppen så normalt som möjligt. Det handlar om att försöka stå, sitta, röra sig och delta i enkla vardagliga aktiviteter.


Utprovning av hjälpmedel

Utprovning av till exempel gånghjälpmedel eller andningshjälpmedel.

Smärtbehandling

Vi kan hjälpa till med bedömning och behandling vid smärta.

Med anledning av covid-19

Om du har symtom som skulle kunna vara covid-19 ber vi dig avboka ditt besök eller ringa mottagningen för att rådgöra. 

Vuxna medföljare som inte är fullvaccinerade mot covid-19 måste hålla avstånd till andra personer. Särskilt viktigt är det att undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Var noga med att hålla dina händer rena!

Anmäl dig när du kommer hit

När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)

Verksamhetschef

Anette Forsberg

I Region Örebro län utbildar vi vårdpersonal som kan möta och förena framtidens krav på yrkeskunnande baserat på teoretisk kunskap, forskningsanknytning och praktiskt handlag.

Utbildningstjänster (regionorebrolan.se)

Kurser och kompetensutveckling för yrkesverksamma

Klinikens forskning (researchweb.org)

Klinisk forskning inom Region Örebro län

Region Örebro län befinner sig i en spännande fas när det gäller forskning och utveckling. Regionens forskningsstrategi lyfter fram vikten av en omfattande och högkvalitativ forskning för att kunna erbjuda medborgarna de bästa förutsättningarna för hälsa, vård och omsorg.

Läs mer på vår forskningswebb

Jobba hos oss!

I regionen finns bland annat tre sjukhus, 29 vårdcentraler, psykiatri och habiliteringsverksamhet där nästan 8000 personer arbetar. Universitetssjukhuset i Örebro är ett av sju sjukhus i landet som bedriver och utvecklar högspecialiserad vård. Sedan 2011 har vi läkarutbildning vilket även fört oss till en position som en etablerad aktör inom klinisk forskning i Sverige och internationellt. Läs mer på:  Jobb och utbildning 

Verksamhetschef

Anette Forsberg

Studentansvarig fysioterapistudenter

Yvonne Franzén

Visst kan du sluta röka!

Många som röker och snusare känner ofta att de både vill och inte vill sluta använda tobak i någon form. Det finns många olika sätt att sluta använda tobak på och bli fri från beroendet. Vi hjälper dig på ditt sätt.

regionorebrolan.se/sv/slutaroka