Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Utbildad inom EU

Är du specialistläkare, sjuksköterska, specialistsjuksköterska, psykolog eller kanske biomedicinsk analytiker och utbildad inom EU/EES eller i Schweiz? Då är du välkommen att jobba hos oss.

Med förtroende och respekt är vi nära medborgarna hela livet och ser behoven hos varje person. Tillsammans med dig vill vi skapa ett bättre liv för våra patienter och invånare.

Yrken som kräver legitimation

Inom hälso- och sjukvården finns 21 yrken som kräver legitimation. För att kunna arbeta hos oss måste du ha en svensk legitimation. Socialstyrelsen är den myndighet som beviljar behörighet för att få arbeta i svensk hälso- och sjukvård. Om du har en legitimation utfärdad inom EU/EES eller i Schweiz behöver du få dina yrkeskvalifikationer erkända innan du kan få din svenska legitimation och börja arbeta i Sverige. Du måste också intyga att du har goda kunskaper i svenska språket.

Ansök om svensk legitimation på Socialstyrelsens webbplats.

För dig som är läkare

Om du har fått din svenska legitimation från Socialstyrelsen och är utbildad läkare i Polen, Litauen*, Irland, Italien, Portugal, Storbritannien, Österrike samt de nordiska länderna behöver du göra allmäntjänstgöring (AT).

Ansök om allmäntjänstgöring i Region Örebro län.

Yrken som inte kräver legitimation

Har du ett yrke inom hälso- och sjukvård som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska eller medicinsk sekreterare? Då hjälper Universitets- och högskolerådet dig med att avgöra hur din utländska utbildning fungerar i Sverige.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbplats.

Språkutbildning om du behöver förbättra språket

För att få din svenska legitimation måste du kunna tala svenska. Region Örebro län erbjuder en utbildning för dig som behöver extra hjälp med språket innan du ansöker om din legitimation. Det är ett unikt utformat språkstöd som skräddarsys för dig inom ramen för vår utbildning Vägen till svensk legitimation. Du behöver inte vara anställd för att söka utbildningen.

Läs mer om utbildningen Vägen till svensk legitimation.

 

Kontakter

Kompetens- och rekryteringsenheten
Samordnare

Gunilla Merin Pettersson

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 17 januari 2023