Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Utbildad utanför EU

Har du en utbildning eller legitimation från ett land utanför EU/EES? Då är vi intresserade av dig! Vi har ett stort behov av medarbetare inom hälso- och sjukvården samt tandvården.

Med förtroende och respekt är vi nära medborgarna hela livet och ser behoven hos varje person. Tillsammans med dig vill vi skapa ett bättre liv för våra patienter och invånare.

För dig som har ett legitimationsyrke krävs att du får din utländska utbildning bedömd av Socialstyrelsen, att du lär dig bra svenska, kan förstå hur den svenska sjukvården fungerar för att sedan kunna ansöka om svensk legitimation. Inom vissa yrken måste du också genomföra praktisk tjänstgöring.

Två vägar till legitimation

Det finns två vägar till svensk legitimation:

  1. Att läsa en kompletterande utbildning vid ett svensk universitet.
  2. Att göra ett kunskapsprov, genomföra praktiskt tjänstgöring och gå en kurs i författningskunskap.

Beroende på vilket yrke du har ser vägen till legitimation olika ut.

Läs mer om hur du ska göra på webbplatsen Vägen till jobben.

Språkutbildning innan du får din legitimation

I Region Örebro län kan vi erbjuda dig som är utbildad utomlands inom ett legitimerat yrke inom hälso- och sjukvård samt tandvård, en unik utbildning som hjälper dig på vägen genom det teoretiska kunskapsprovet, den praktiska tjänstgöringen och författningskursen.

Utbildningen kombinerar språkstudier med praktik och hålls av våra egna språklärare. Vi hjälper dig också att hitta en praktikplats för att göra din praktiska tjänstgöring inom regionens verksamheter. Du behöver inte vara anställd för att söka utbildningen.

Läs mer om utbildningen Vägen till svensk legitimation.

Yrken som inte kräver legitimation

Har du ett yrke inom hälso- och sjukvård eller tandvård som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska eller medicinsk sekreterare? Då hjälper Universitets- och högskolerådet dig med att avgöra hur din utländska utbildning fungerar i Sverige.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbplats.

 

Kontakter

Kompetens- och rekryteringsenheten
Samordnare

Gunilla Merin Pettersson

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 17 januari 2023