Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Pandemin är på många sätt annorlunda jämfört andra kriser eftersom den har fått konsekvenser för många oavsett yrke, bransch, ålder eller kön. Ur ett näringslivsperspektiv skiljer det också en hel del jämfört med andra kriser. Under våren genomförde vi tre olika analyser med lika många fokusområden; besöksnäring, små- och medelstora företag och industrin.
Krisen är på många sätt annorlunda jämfört andra kriser eftersom den har fått konsekvenser för många oavsett yrke, bransch, ålder eller kön. Ur ett näringslivsperspektiv skiljer det också en hel del jämfört med andra kriser.
Ekonomiska kriser leder vanligen till minskad efterfrågan och minskad aktivitet i ekonomin. Denna typ av stagnation möts vanligen med olika typer av stimulanser för att öka efterfrågan. Sänkning av Ökade statliga utgifter och räntesänkningar är historiskt vanliga insatser för att försöka uppnå en dämpning av krisen.
Coronoakrisen skiljer sig i det avseendet från en ”vanlig” ekonomisk kris. Ett virus styr skeendet och åtgärder som vidtagits för att minska spridningen har i sig minskat aktiviteten i ekonomin. Restriktioner har stängt ned delar av vårt samhälle och samhällen som vi på olika sätt interagerar med. Konsumtionen av varor ochtjänster har minskat eller helt strypts. Rörelsemönster har begränsats och efterfrågan har avtagit eller i vissa fall försvunnit nästan helt på varor och tjänster.
En liten, öppen och i hög grad exportberoende ekonomi likt Sveriges (och till viss del Örebros) blir särskilt sårbar. Permitteringar, varsel och konkurser även i annars väl fungerande företag har blivit konsekvenserna även om det finns stora variationer mellan olika branscher. I nuläget har staten ingen möjlighet att stimuleraekonomin enligt den gängse logiken, varför andra typer av stödåtgärder blivit nödvändiga.
Länder som är viktiga handelspartners för oss har gradvis öppnat upp och rörligheten ökar, även om det sker i olika utsträckning och i olika takt. Den ekonomiska aktiviteten i de länder som är våra viktigaste exportmarknader förefaller delvis öka. Samtidigt har länder även upplevt bakslag som påverkat takten på öppnandet av samhällen.
Örebro län har ett brett och mångfaldigt näringsliv. I många avseenden är vi ett industrilän med en bredd av industriföretag, men bredden av bolag mot andra branscher såsom bygg, handel och logistik ger en styrka i kristider.
Kristina Eklöf
Områdeschef: Näringslivsutveckling
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 5 maj 2021
Smart specialisering
Entreprenörskap
För dig som är företagare
Innovationer
AI Impact Lab
Business Region Örebro (BRO)
Mat för hälsa och hållbarhet
Kontakta oss