Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vägen till svensk legitimation

Region Örebro län har utformat en egen utbildning som erbjuds dig som är ny i Sverige och som har ett legitimationsyrke med utbildning utomlands. Genom utbildningen vill vi få fler kompetenta medarbetare som behärskar svenska språket.

Utbildningen finns för att du ska få bästa möjliga stöd på vägen till att söka svensk legitimation. Vi är stolta över att kunna erbjuda dig stöd från våra egna språklärare som arbetar vid Kliniskt träningscentrum (KTC) på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) i samarbete med klinisk personal.

Utbildningen är anpassad för att du ska uppnå språklig C1-nivå och kunna studera och klara av det teoretiska kunskapsprovet, den praktiska tjänstgöringen och författningskursen för att sedan ansöka om din svenska legitimation. Under utbildningen får du lära känna vår verksamhet och hur det är att jobba hos oss och du får en introduktion till svensk hälso- och sjukvård.

Vem kan gå utbildningen?

Utbildningen riktar sig främst till dig med legitimationsutbildning utanför EU/EES, men även till dig som är utbildad inom EU/EES. Du behöver inte vara anställd hos oss för att gå utbildningen men du ska bedömas vara anställningsbar.

Krav för att söka utbildningen:

  • Genomförd legitimationsutbildning utanför EU/EES eller inom EU/EES.
  • Att din utbildning har granskats av Socialstyrelsen och att du har fått ditt beslut om fortsatt legitimationsprocess. Ansök om granskning av din utbildning hos Socialstyrelsen.
  • Tillräckliga språkkunskaper i svenska för att kunna nå målet med utbildningen på 20 veckor.

Mål, omfattning och kursinnehåll

Målet för utbildningen är att uppnå språkkunskaper i svenska motsvarande C1-nivå samt fördjupad förståelse för hur svensk hälso- och sjukvård fungerar när det gäller exempelvis organisation, yrkesrollen, teamarbete, förhållningssätt, regler och patientsäkerhet.

Vi erbjuder ett utbildningspaket i tre delar:

20 veckors introduktionsutbildning

Under 20 sammanhängande veckor går du en kombinerad språk- och praktikutbildning för att introduceras i den svenska sjukvården. Utbildningen genomförs på helfart/heltid med språkutbildning tre dagar i veckan och praktik i verksamheten två dagar i veckan. Studierna består av integrerad teori och klinisk träning, case-övningar, undervisning, gruppdialoger, egna fördjupningsarbeten, hemuppgifter med mera. Den praktiska delen förläggs i en klinisk verksamhet där du får en utsedd intro-coach som fungerar som din kontaktperson. Här får du möjlighet att följa och arbeta bredvid flera olika yrkesgrupper.

Under utbildningen ska du uppfylla de språkkrav som ställs och genomföra språktest på nivå C1. Här kan du även ansöka om att göra kunskapsprovet vid något av de svenska universitet som erbjuder det för din yrkesgrupp.

Om du behöver mer tid kan du välja att gå vår preparandkurs på 10 veckor efter 20-veckors-utbildningen. Den ger dig fortsatt stöd på vägen att klara språkkrav och kunskapsprov. 

Nätverk för självstudier

Vi erbjuder fortsatt stöd i form av ett nätverk för självstudier där du tillsammans med andra deltagare får stöd av våra språklärare inför det teoretiska kunskapsprovet. Här får du som läkare också möjlighet till praktisk scenarioträning. I denna del ingår två fysiska träffar på vårt Kliniskt träningscentrum (KTC). Under denna period rekommenderar vi att du genomför kursen i författningskunskap. Läs mer om kurs i författningskunskap på Socialstyrelsen webbplats.

Praktisk tjänstgöring

För läkare, tandläkare och sjuksköterskor ingår också praktisk tjänstgöring där deltagarens kunskap och kompetens bedöms utifrån en checklista framtagen av Socialstyrelsen. Läs mer om praktisk tjänstgöring i Region Örebro län.

Utbildningen är kostnadsfri för dig som deltagare, men kräver att du har full närvaro under påbörjad utbildning samt att du gör ditt yttersta för att klara nivå C1.

Så söker du

För att ansöka till utbildningen:

  • Skicka CV samt beslut från Socialstyrelsen om att de har granskat din utbildning till vår samordnare Gunilla Merin Pettersson.

Behöver du endast göra praktisk tjänstgöring, läs mer och ansök om praktisk tjänstgöring.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 18 mars 2020

Innehållsansvarig: Helena Svensson

Publicerad av Stina Andersson