Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Att träffas under coronapandemin

Begränsad möjlighet till allmänna sammankomster

Enligt regeringsbeslut råder från och med 29 mars 2020 och tills vidare ett förbud att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Detta förbud gäller sammankomster som regleras av ordningslagen, till exempel demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, sammankomster för religionsutövning, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor. Det som avgör om en sammankomst omfattas av förbudet är om den riktar sig till allmänheten. Läs mer på polisens hemsida.

Andra sammankomster

  • Köpcentrum, bibliotek, simhallar och allmänna kommunikationsmedel omfattas inte av ordningslagen och där gäller inte ovanstående begränsning  av antalet personer som får samlas. Det är verksamhetsutövaren tillsammans med den som besöker/nyttjar dessa platser/kommunikationer som tillsammans har ansvar för att minska risk för smittspridning. Från verksamhetens sida uppfylls detta genom lättillgänglig information och anpassning av lokaler eller begränsning av hur många som får närvara och från individens sida genom att stanna hemma om man är sjuk, hålla avstånd, hosta/nysa i armvecket och hålla god handhygien.
  • Restauranger och andra verksamheter som serverar mat och dryck omfattas av Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, vilket kontrolleras av miljökontoret i respektive kommun.
  • För evenemang och sammankomster, inklusive privata tillställningar som inte berörs av begränsningen av allmänna sammankomster rekommenderas att man gör en riskbedömning innan för att kunna vidta riskreducerande åtgärder. Här har folkhälsomyndigheten ett verktyg för riskvärdering som kan vara till god hjälp. 50 personer kan vara en rimlig gräns att förhålla sig till även i dessa sammanhang. Personer med sjukdomssymtom ska inte komma till evenemanget.
  • Folkhälsomyndigheten har publicerat riktlinjer för körverksamhet under covid-19 som innehåller allmänna råd och ett särskilt avsnitt för dig som är över 70 år.

Du som är 70 år eller äldre

  • För att undvika att bli smittad uppmanar vi dig som är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter utöver de som du bor med. Du bör undvika att vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt, till exempel i affärer, caféer, eller föreningslokaler. Undvik resor med kollektivtrafiken.
  • Att umgås är viktigt för att må bra. Om man gärna vill träffas bör man begränsa antalet personer som träffas vid ett enskilt tillfälle, exempelvis för att spela bridge, för att undvika smittspridning om någon skulle vara på väg att insjukna utan att veta om det. Se till att det finns möjlighet att hålla avstånd och att tvätta/sprita av händerna.
  • Umgås helst utomhus om det är möjligt. Risken för smitta är liten när man umgås utomhus - men tänk på att hålla ett avstånd till andra. Nära kontakt ökar risken för smittspridning.

Vad gäller för mig som är immun?

  • Den som de senaste 6 månaderna har haft covid-19 som bekräftats med PCR-prov, eller har testats positivt i ett antikroppstest kan umgås med andra personer – även inomhus – oavsett om man själv eller personerna man vill umgås med tillhör en riskgrupp.
  • De allmänna råden (se nedan) för att minska smittspridning i samhället gäller dock fortsatt, även för den som är immun.

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 augusti 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av Anne Lennell