Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Undantag från besöksförbud på äldreboende

Den som har antikroppar mot SARS-CoV-2 eller testats positiv för covid-19 med PCR-test bedöms vara skyddad mot ny infektion i upp till 6 månader efter att personen fått sitt testresultat. 


Folkhälsomyndigheten har den 21/7 publicerat en Vägledning för bedömning av immunitet efter infektion med covid-19. Den som har antikroppar mot SARS-CoV-2 eller testats positiv för covid-19 med PCR-test (och där det gått minst 14 dagar sedan insjuknande inkluderande 2 dygns feberfrihet med stabil klinisk förbättring) bedöms vara skyddad mot ny infektion i upp till 6 månader efter att personen fått sitt testresultat. Antikroppstestet ska ha genomförts i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Person som har immunitet har möjlighet att umgås med andra personer, oavsett om man själv eller den man ska umgås med tillhör riskgrupp. Fortsatt gäller dock att man ska följa de generella smittskyddsåtgärder som gäller i samhället samt att man inom hälso- och sjukvård samt omsorg följer hygienrutiner och använder skyddsutrustning.

Den 14/7 publicerade Socialstyrelsen en ändring vad gäller tillämpningen av den tillfälliga förordningen gällande förbud mot besök i särskilda boendeformer för äldre för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (HSLF-FS 2020:41).
Undantag kan nu medges från förbudet att besöka sin närstående på äldreboende, om du har påvisade antikroppar enligt ovan. Enligt Folkhälsomyndighetens vägledning för bedömning av immunitet efter infektion med covid-19 är det även logiskt att undantag från besöksförbud på äldreboende kan göras för person med genomgången infektion som bekräftats med PCR-test.

Beslutet att godkänna ett eventuellt besök och under vilka former det ska genomföras ligger hos verksamhetsansvarig på respektive boende.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 28 juli 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av Jenny Holmkvist