Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Gånghjälpmedel

Riktlinjer och kriterier Rollatorer
Riktlinjer och kriterier Gåbord
Riktlinjer och kriterier Gåstativ
Riktlinjer och kriterier Gåstolar

Det finns olika sorters gånghjälpmedel, dels sådana som hanteras med en hand, t.ex. käpp/ kryckkäpp/ gåbock och dels de som hanteras med två händer, t.ex. betastöd, rollator, gåbord.

Rollatorer förskrivs för att kompensera för bristande gångförmåga så du kan inte få en rollator som ”bärhjälp”. De rollatorer Centrum för hjälpmedel tillhandahåller kan användas både inom- och utomhus. Korg och bricka är vanliga tillbehör till rollatorn. Från januari 2012 betalar du en låneavgift på 250 kronor när du får en rollator förskriven.

Gåbord finns i två olika varianter, antingen med rollatorunderrede eller med ett underrede med små hjul.

Gåbord med små hjul kan ha manuell, hydraulisk eller elektrisk höjdjustering. Gåborden används ofta som hjälpmedel i rehabiliteringsfasen efter en skada/ sjukdom inom sjukhusvården. De kan vara svåra att förflytta sig med i hemmiljö, då de har fyra länkade hjul och är ganska stora. Gåbord med små hjul ska endast användas inomhus.

Gåborden med rollatorunderrede har färdbroms och parkeringsbroms. De finns även med separata armstöd, så kallad RA-rollator.
Behöver du ett gånghjälpmedel så vänder du dig till sjukgymnast/ fysioterapeut på din närmaste vårdcentral eller på sjukhus.
Numera är det ditt eget ansvar att bekosta käppar, kryckkäppar och gåbockar. Du kan köpa ett sådant hjälpmedel via vårdcentralen, eller på sjukhuset men även i fackhandeln (antingen i butik eller på nätet).
Vilket sortiment av gånghjälpmedel som tillhandahålls på Centrum för hjälpmedel ser du i sortimentsöversikterna.

 

Illustration: Majsan Sundell


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 5 maj 2020

Innehållsansvarig: Erika Nordin

Publicerad av Charlotte Carling

Sortimentsansvarig

  • Abonnemangsavgift