Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Psykiatri

Psykiatrin är en specialistverksamhet som du oftast möter efter en bedömning gjord på din vårdcentral, företagshälsovård eller till exempel av en skolkurator. Psykiatrin är indelad i olika verksamhetsområden; var och en med sin inriktning:

  • Allmänpsykiatrisk öppenvård
  • Beroendecentrum
  • Psykiatri för barn och unga vuxna
  • Psykiatrisk akut- och heldygnsvård
  • Gemensam psykiatri och utveckling (före detta Psykiatrisk rehabilitering)
  • Rättspsykiatri

Våra mottagningar och avdelningar finns i Örebro, Hallsberg, Lindesberg samt i Karlskoga. 

 

Aktuellt

Corona pandemin / Covid-19

Information om coronaviruset och covid-19

På 1177.se finns information om stöd vid psykisk ohälsa kopplat till Corona pandemin.

 


All träning på psykiatrins fysioterapi i Örebro sker nu utomhus

2020-11-17

Schema för utomhusträning på fysioterapinVi anpassar oss till gällande restriktioner under pandemin och från och med idag genomförs alla träningspass utomhus. Bokningar görs som tidigare via 1177.se. Vi kommer att vara max 6 deltagare och 2 instruktörer per pass.

Kläder efter väder - vi tränar ute oavsett väder. Ta gärna med ett sittunderlag.

Här hittar du mer information om fysioterapins verksamhet och utomhusträningen.


Har du symtom på depression och/eller ångest och vill delta i en forskningsstudie?

2020-10-06

Mer information om studien och hur du gör för att anmäla ditt intresse finns att läsa här (PDF).Du som går i behandling på någon av mottagningarna:

  • -Affektivmottagningen
  • -Mottagning för unga vuxna
  • -Allmänpsykiatrisk mottagning Örebro (USÖ)

har möjlighet att delta i studien som startar under oktober 2020.

Den som deltar i studien lottas till att delta i fysisk träning eller till en grupp som gör olika avslappningsövningar. Deltagande i studien pågår under en period av 12 veckor.

Mer information om studien och hur du gör för att anmäla ditt intresse finns att läsa här (PDF).


Suicidpreventiva dagen - 10 september 2020

2020-08-31

På den suicidpreventiva dagen den 10 september arrangerar Folkhälsomyndigheten tillsammans med NASP, Mind, SPES samt Suicide Zero ett webbsänt seminarium. Seminariet handlar om mötet med människor som drabbats av en kris. Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt. 

Seminariet belyser det livsviktiga mötet med människor som drabbats av en kris, och vad olika aktörer såsom socialtjänsten kan göra på egen hand och i samarbete med skola, hälso- och sjukvård, polis, räddningstjänst, andra myndigheter och ideella organisationer.

• Datum: 10 september, 2020
• Tid: 13:00 - 16:00
• Plats: webbsänt seminarium

Här hittar du mer information om innehållet i seminariet och länk för att delta. 


Gratis utomhusträning

2020-06-16

Under sommaren är du välkommen att träna med några av psykiatrins fysioterapeuter i Karlaparken i Örebro.

Alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar.

Ingen bokning eller avgift.

Ta gärna med ett sittunderlag eller liknande.

Vi tränar måndagar och tisdagar under v.19-28, 32-36. Klicka här eller på bilden för mer information om utomhusträningen (pdf).

 

 


Årlig manifestation för psykisk hälsa 5 maj

2020-05-05

hjärnkoll logotyp manifestation 5 majI år manifesterar (H)järnkoll inte som vanligt på grund av coronaviruset. I stället använder föreningen sig av sociala medier för att ge tips och råd om hur man kan hantera den situation som är. Tuula Pettersson, (H)järnkollsambassadör i Örebro län, berättar om hur man kan ta hand om sig lite extra under den här svåra perioden. Hon berättar också att när samhället är normalt igen så finns ambassadörerna beredda att föreläsa och informera om hoppingivande situationer.


Besök (H)järnkolls webbplats för mer information och kontakt. 

Intervjun med Tuula finns på Region Örebro läns Facebook.


 

INSTÄLLD - föreläsningen är inställd

Att möta människor i svåra situationer - Öppen föreläsning 7/4

2020-03-05

Öppen föreläsning 2020-04-07Föreläsningen är inställd:
Inom psykiatrin i Region Örebro län pågår en utbildning i att möta personer i svåra situationer. Utbildningen handlar om att lära ut strategier för att hantera situationer där vi möter personer som är rädda, oroliga eller uppvisar ett aggressivt eller självskadande beteende.

Utbildningen är utformad så att personalen får träna sig i olika bemötandestrategier och fysiska tekniker. Syftet är att minska och förebygga risken för att hot och våldssituationer uppstår samt att hantera en situation som redan har uppstått.

Utbildningen är framtagen med stöd av tidigare erfarenheter och forskning av Stig Flodén och Linnea Nilsson, båda skötare inom psykiatrin tillsammans med Veikko Pelto-Piri, Med Dr och socionom.

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).

  


Kongressen inställd

Svenska Psykiatrikongressen 11-13 mars 

2020-02-21

Besöker du kongressen och är intresserad av att jobba som läkare inom psykiatrin i Region Örebro län? Då är du välkommen att besöka oss i vår monter. Vill du i förväg boka in ett möte så går det bra att göra det genom att mejla till oss. Vi ser fram emot att träffa dig! 

 

 


ADHD i ett livsperspektiv - Öppen föreläsning 3/3

2020-02-07

Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som debuterar i barndomen och som visar sig genom svårigheter med uppmärksamhet, koncentration, hyperaktivitet och impulsivitet. Genom att adhd-diagnoser oftast ställs under barndomen och svårigheterna är tydligast i skolan så vet vi mest om adhd i barndomen.

Men hur ser det ut genom livet för personer med adhd? Förändras svårigheterna? Kan man bli av med adhd? Hur blir det när man blir vuxen och hur blir det när man åldras? Hur mår barn, tonåringar, vuxna och gamla med adhd?


Adam Helles, psykolog och forskare, fördjupar sig i dessa frågor under föreläsningen om adhd i ett livsperspektiv.

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).


 

Maria ungdom Örebro är nu invigt

2020-02-03

Katarina HarrysonEfter en mycket välbesökt invigning där besökarna hälsades välkomna av samordnare Katarina Harryson, öppnar Maria ungdom sin mottagning i Örebro den 4 februari.

Maria ungdom jobbar för att motverka alkohol- och drogmissbruk bland ungdomar i åldern 13-25 år. Det ska vara enkelt att komma till mottagningen och verksamheten ska på så sätt tidigt kunna fånga upp barn och unga som befinner sig i riskzonen för att utveckla ett beroende. Stöd ges även till anhöriga och närstående. Maria ungdom drivs i samarbete med Örebro kommun och på enheten samlas kommunens och hälso- och sjukvårdens kompetens på ett och samma ställe.   

Mer information om Maria ungdom kan du läsa här på webbplatsen.

Information och e-tjänster når du även via 1177.se.


Anhörigutbildning - Var varsam mot dig själv

2020-01-15

Anhörigutbildning Karlskoga 2020Det finns några platser kvar på den anhörigutbildning som börjar den 6 februari och som hålls i Karlskoga.

Utbildningen är öppen för dig som är bosatt i Laxå, Degerfors eller Karlskoga kommun.

Utbildningen innefattar sex träffar under perioden februari till mars.

Mer information om utbildningen samt hur du anmäler dig finns att läsa här (pdf).

 Ätstörningar, hur förhindrar vi att unga drabbas - Öppen föreläsning 4/2

2020-01-10

Öppen föreläsning 2020-02-04Ätstörningar kan drabba både män och kvinnor i alla åldrar, men ungdomar anses vara en särskilt stor riskgrupp.

En ätstörning kan handla om ett restriktivt ätande, överdriven träning eller att äta stora mängder mat för att sedan kräkas upp den. Framförallt kännetecknas ätstörningar av hur man tänker och känner i förhållande till mat, ätande och sin egen kropp.

Katarina Lindstedt och Ulrika Rundberg, behandlare på ätstörningsenheten i Örebro, fokuserar i denna föreläsning på tidiga och förebyggande insatser.

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).


 

Öppna föreläsningar våren 2020

2020-01-02

Nu finns datum för vårens öppna föreläsningar. Alla teman är inte klara men vi börjar den 4 februari med en föreläsning som handlar om Ätstörningar: Hur förhindrar vi att unga drabbas?

Länk till sida med information om våra öppna föreläsningar. 

 


Nationella hjälplinjen upphör

2020-01-02

Nationella hjälplinjen upphörde vid årsskiftet 2019/2020. Du kan få stöd via din vårdcentral, vårdcentralernas digitala mottagning, ungdomsmottagningen eller genom att kontakta någon av psykiatrins öppenvårdsmottagningar. I akuta lägen kontaktar du psykiatrins akutmottagning.

Här kan du läsa mer om stöd till patienter, närstående och anhöriga.


Immunopsykiatri, samband mellan psykiatrisk sjukdom och immunsystem - Öppen föreläsning 11/12

 

Immunopsykiatri är ett nytt begrepp som beskriver att vissa psykiatriska sjukdomsbilder kan ha ett samband med ett stört immunsystem. Psykossjukdomar, autism, depression och tvångssyndrom är alla sjukdomar där man kan visa immunologiska avvikelser hos vissa patienter. Nya sjukdomsbilder som kallas PANS och PANDAS leder till tvångshandlingar hos barn, och misstänks vara immunologiskt orsakade.

Forskning pågår som förhoppningsvis öppnar för nya behandlingsmetoder inom psykiatrin. Susanne Bejerot och Mats Humble försöker reda ordning i detta nya psykiatriska landskap.

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).


Psykiatriveckan i västra länsdelen, 11/11, kl 17.00-19.00

2019-10-21

Två föreläsningar med tema psykisk och sexuell hälsa samt hälsoångest. I samband med föredragen finns representanter från Region Örebro län, kommuner och föreningar på plats.

17.00 - Psykolog Beatrice Lindberg föreläser om hur den psykiska och sexuella hälsan interagerar.

18.15 - Psykolog Gabriel Richert berättar om hälsoångest - om symtom och behandling.

Stora hörsalen, Karlskoga lasarett, Lasarettsvägen 1, Karlskoga

Klicka på bilden eller här för att se postern (PDF)


Psykiatriveckan i norra länsdelen, 12/11, kl 13.00-19.00

2019-10-21

Tre föreläsningar på temat anhörig samt en mässdel med aktörer som på olika sätt jobbar med anhörigstöd. 

13.30 - Tuula Pettersson om hur det är att vara anhörig till barn med NPF-diagnoser.

15.00 - Åsa Moberg berättar om sina erfarenheter som anhörig under 90-talet.

17.00 - Sanna Lundell föreläser om att bli fri från medberoende.

Lindeskolans aula, Nyborgsgatan 1, Lindesberg

Klicka på bilden eller här för att se postern (PDF)


Psykiatriveckan i södra länsdelen, 11-14/11, kl 18.00

2019-10-21

Fyra föreläsningar på fyra orter. Representanter från värdkommun och föreningar finns på plats i samband med föreläsningarna.

11/11 - Att leva med tvångstankar och tvångshandlingar
Visholmen, Sjöängen, Askersund

12/11 - Anhöriga hjälper anhöriga
Träffen, Storgatan 10, Fjugesta

13/11 - Skilda världar - om att leva med Asperger i familjen
Kvarngården, Skolvägen 6, Kumla

14/11 - Min mamma mår inte så bra
Knuten, Nytorgsgatan 6, Hallsberg

Klicka på bilden eller här för att se postern (PDF)

  

Peer support, stödpersoner inom den psykiatriska vården - Öppen föreläsning 11/11

2019-10-18

Zandra Båth arbetar som peer support på psykiatrins avdelning 2 på USÖ i Örebro. Under föreläsningen berättar hon om sitt arbete med aktiviteter och stöd till patienter.

Veikko Pelto-Piri är forskare och utredare och ger oss en inblick i den forskning som finns kring arbetet med peer support samt ger en bakgrund till den satsning som nu görs inom Region Örebro län.

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).

 


Att födas i fel kropp - Öppen föreläsning 10/10

2019-09-18

I samband med världsdagen för mental hälsa föreläser Alexandra Zoffmann utifrån sin egen erfarenhet. "Han! Hon! Hen! Den! Vem? Det är Jag!" Under föreläsningen berättar Alexandra om sina erfarenheter av att födas in i fel kropp. Om sina försök att lära sig leva med och acceptera och anpassa sig efter kroppen samt vilka konsekvenser det höll på att få samt om insikten i det fruktlösa i sin kamp.

Alexandra berättar även om trångsynthet, vidsynthet och människans fantastiska förmåga till att hjälpa, stötta och finnas till för varandra.

 

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).


Inger är årets handledare i Örebro län

2019-09-10

Igår uppvaktades Inger Ekmark Unosson på psykiatrins avdelning i Lindesberg. Det är Vård- och omsorgscollege i Örebro län som har utsett Inger till årets handledare. 

En rörd, överraskad och glad Inger tog emot diplom, blommor och tårta samt en biljett till Vård- och omsorgscollege rikskonferens i december då årets handledare i Sverige ska utses.Avdelning 5 (BUP) har flyttat in i nya lokaler

2019-09-06

Den 5 september uppmärksammade vi avdelningens flytt med en invigning och visning av avdelningens lokaler.

Ett stort antal personer passade på att titta på de nyrenoverade lokalerna.

Avdelning 5 (BUP) nås via entré P, USÖ, Örebro  

 

 


Stödsamtal för dig som lever nära någon som mår psykiskt dåligt

2019-08-22

Under hösten erbjuder allmänpsykiatrin i Karlskoga, Lindesberg och Hallsberg tillsammans med Föreningen för Psykiatriskt Samarbete i Örebro län (FPS) in till stödsamtal för dig som lever nära någon som mår psykiskt dålig. Anhörigstödet är kostnadsfritt.

Information om aktuella datum och hur du bokar finns här (PDF) 

 

 

 

Äldres psykiska hälsa - Öppen föreläsning 10 september

2019-06-05

I samband med suicidpreventiva dagen hålls en längre föreläsning mellan klockan 13.30-18.00. Föreläsningen hålls i Wilandersalen och länkas till föreläsningssalarna på Lindesberg och Karlskoga lasarett.

Programmet för dagen är inte helt klart men bland föreläsarna finns bland annat Susanne Rolfner Suvanto som är regeringens särskilda utredare kring äldres psykiska hälsa. Detaljerat program kommer under augusti.

Observera avvikande tid för denna föreläsning.

 

Mer information om psykiatrins öppna föreläsningar hittar du här.

Klicka på bilden eller här för att läsa programmet i större format (pdf).Psykiatrin tränar för framtiden - 4 juli finns vi på Almedalsveckan

2019-06-04 

Mellan kl 10.30-11.45 håller vi ett seminarium där vi pratar om vikten av fysisk aktivitet inom psykiatrin samt håller en paneldebatt om hur vi kan uppnå en ökad jämlikhet när det gäller att ta del av samhällets utbud av fysisk aktivitet.

Om du besöker Almedalsveckan är du välkommen att träffa oss där. Vi håller vårt föredrag i Psykisk hälsa huset, Kinbergsplats 8.

Mer information om vårt deltagande under Almedalsveckan hittar du här.

 


Datum för höstens öppna föreläsningar (2019) är klara

2019-05-20

Här kan du läsa om höstens föreläsningar samt ta del av inspelningar av tidigare föreläsningar. 


Träffa oss på Psykologstudent 2019

2019-04-29

Snart dags att göra PTP?

Befinner du dig på kongressen PS19 i Lund den 3-5 maj?

Då är du välkommen att besöka oss i vår monter. Där finns Berit, studierektor och Gabriel, ptp-psykolog på plats.

(På rolluppen till vänster ser du Gabriel och Anna två av Region Örebro läns PTP-psykologer).

 

 

 

 


LindeDagen 8 maj, kl 16-20

2019-04-29

Besöker du Lindedagen är du välkommen att träffa medarbetare från psykiatrin i Lindesberg. Både öppenvården och heldygnsvården finns på Utställarområde 5: Nedanför gamla Nämndhuset. Vi som är på plats berättar om våra båda verksamheter i Lindesberg.


Mer information om LindeDagen finns på LindeDagens webbplats.

 


Bruk, missbruk, beroende och psykisk ohälsa hos unga - öppen föreläsning 24 april

2019-03-26

Under föreläsningen ges två perspektiv; vårdens och individens. Linda Dehlin från Beroendecentrums enhet för unga och unga vuxna berättar bland annat om tillgängliga behandlingsalternativ och ger information kring aktuell drogsituation. Jonatan Holmstedt berättar om sina egna upplevelser av vården samt beskriver sin resa från aktivt missbruk till drogfrihet.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).


Återöppning av psykiatrins heldygnsvård i Karlskoga den 1/4-2019

2019-03-20

Den 1 april 2019 återöppnar vi vår heldygnsvård i Karlskoga som under en period haft verksamhet på dag- och kvällstid. Avdelningen kommer att ha tolv vårdplatser. Två av de tolv vårdplatserna kommer att reserveras för brukarstyrda inläggningar när vi inför den vårdformen lite längre fram i vår.


 

Träffa oss på Svenska Psykiatrikongressen 13-15 mars

2019-03-06

Besöker du kongressen och är intresserad av att jobba som läkare inom psykiatrin i Region Örebro län? Då är du välkommen att besöka oss i vår monter. Vill du i förväg boka in ett möte så går det bra att göra det genom att mejla till oss. Vi ser fram emot att träffa dig!

 


Bipolär sjukdom ur ett erfarenhetsperspektiv - öppen föreläsning 20 mars

2019-03-01

Med insikt, öppenhet och utifrån egen erfarenhet berättar Eric Löfbom om hur det är att leva med bipolär sjukdom och samtidigt ha ett gott  liv.

Föreläsningen hålls tillsammans med representanter från föreningen Balans som informerar om sina aktiviteter.

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).Verdandi Örebro och EKSAM, så jobbar vi för att möta samhällsutmaningar - öppen föreläsning 20 februari

2019-02-18

Under föreläsningen får vi information om vilka insatser verksamheterna gör för en ökad social hållbarhet i samhället. Det handlar både om att göra arbetsmarknaden mer tillgänglig samt minska den ekonomiska utsattheten. Utifrån erfarenheterna i arbetet tillsammans med människor ser verksamheterna behoven och utvecklar sin verksamhet utifrån det. 

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).

  


Hot och våld i psykiatrisk heldygnsvård - öppen föreläsning 23 januari

2019-01-02

Föreläsningen inleds med en presentation av resultat från ett forskningsprojekt där flera studier har gjorts om hot och våld utifrån perspektiven; etik, bemötande och säkerhet.

Därefter presenteras hur personal och chefer kan arbeta förebyggande.

Som avslutning berättar föreläsarna om psykiatrins nya program för Trygg och meningsfull psykiatrisk heldygnsvård som lanseras under 2020.  

Information om tid och plats finns på Region Örebro läns webbplats. Här finns även inspelningar av några tidigare föreläsningar.

Klicka på bilden eller här för att se affischen i större format (Pdf).


Vill du veta mer om ADHD/ADD hos vuxna?

2019-01-02

Har du, en anhörig eller nära vän diagnosen ADHD eller ADD? Då är du välkommen att delta i våra informationsträffar på Karlskoga lasarett.  Vi informerar om diagnosen, behandlingsalternativ samt på vilket sätt hjälp och stöd finns att få. Föreläsningarna är först och främst riktade till dig som bor i västra länsdelen.

Vi träffas vid två tillfällen:
onsdag 16 januari: Vad innebär diagnosen ADHD/ADD
onsdag 30 januari: Behandling och stödinsatser
Tid: 15.00-17.00
Plats: Föreläsningssalen, Karlskoga lasarett
Ingen avgift eller föranmälan.

Frågor om informationsträffarna får du gärna mejla till oss.Återöppning av psykiatrins heldygnsvård i Karlskoga den 1/3-2019 (OBS nytt datum 1/4, 2019)

2018-12-20

Den 1 mars 2019 återöppnar vi vår heldygnsvård i Karlskoga som under en period endast haft verksamhet på dag- och kvällstid. Avdelningen kommer att ha tolv vårdplatser varav två reserveras för brukarstyrda inläggningar.

Länk till pressmeddelande på Mynewsdesk 


Datum för vårens öppna föreläsningar (2019) är nu klara

2018-12-20

Här kan du läsa om vårens föreläsningar samt ta del av inspelningar av tidigare föreläsningar.

 


Nyhetsarkiv

 

Till nyhetsarkivet - där hittar du tidigare publicerade nyheter

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 16 januari 2021

Innehållsansvarig: Karin Haster

Publicerad av Camilla Boström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/psykiatri