Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Enheten för hjärnstimulering

Mottagningen finns i lokaler på Universitetssjukhuset i Örebro och är specialiserad på elbehandling (ECT). Elbehandling hjälper vid vissa psykiska sjukdomar som bland annat svår depression, mani vid bipolär sjukdom samt vid vissa typer av psykoser.

Besök före behandling

Inför en behandlingsserie är du välkommen till oss på ett besök där vi undersöker dig och går igenom hur behandlingen går till samt tittar på lokalerna. Du får gärna ta med en närstående vid det besöket samt även till behandlingstillfällena och uppföljande besök.

Behandling

Elbehandling är en säker och skonsam behandling. Under behandlingen ges en strömpuls mot huvudet som stimulerar hjärnan. Strömpulsen framkallar en kort kramp. Totalt fem till tolv behandlingar ges fördelat på två-tre tillfällen/vecka. Vid förebyggande underhållsbehandling ges en-två behandlingar/månad.  

Efter behandling

Två timmar efter behandlingen brukar de flesta känna sig redo att åka hem. Du får inte köra bil eller cykla samma dag som behandlingen eftersom du varit sövd.

Patientmedverkan

Elbehandling ingår vanligtvis som en del i en pågående behandling och ordineras efter överenskommelse med dig. Behandlingen finns dokumenterad i din vårdplan.

Medverkan från närstående

Du är välkommen att ta med dig en närstående vid ditt besök hos oss.

Så söker du till enheten för hjärnstimulering

Det finns olika sätt att komma till vår mottagning. Vanligast är via en remiss efter besök på någon av psykiatrins öppenvårdsmottagningar.

Kvalitetsregister

På enheten registrerar vi i kvalitetsregistret ECT. Registrering är frivillig och du kan när som helst begära att dina uppgifter tas bort.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 24 augusti 2018

Innehållsansvarig: Jolija Vidic

Publicerad av Camilla Boström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/elbehandling

E-tjänster

E-tjänster

 Via våra e-tjänster kan du:

Kontaktuppgifter

Besöksadress

Södra Grev Rosengatan, entré B, Örebro

Telefon

019-602 06 17

Telefontid

måndag, 07:30 - 12:00
onsdag, 07:30 - 12:00
fredag, 07:30 - 12:00

Enhetschef

Jolija Vidic

019-602 56 47