Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Internetbehandling för depression

Kognitiv beteendeterapi (KBT) för depression finns att få via internet i Örebro län. Man anmäler intresse via 1177 och får svar inom ett par veckor. Bedömningssamtal sker hos psykolog.

Internetbehandling för depression

Internetbaserad KBT för depression innehåller samma övningar och delmoment som KBT hos en terapeut. Skillnaden är att man får läsa om övningarna via en dator, surfplatta eller mobiltelefon, och därför inte har några bokade tider på en mottagning under behandlingen. Man bestämmer själv var och när man skall arbeta med sin behandling. Det finns en ansvarig behandlare som deltagaren har regelbunden kontakt med genom skrivna meddelanden (liknar säker e-post) under hela den 12 veckor långa behandlingen. Internetbehandling kräver att man tar mycket ansvar för sin egen behandling.

Så anmäler man intresse

För att kunna bedöma om behandlingen passar vill vi att man först svarar på ett antal frågor via internet. Det gör man genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster via den här länken: Intresseanmälan via 1177 till internetbehandling för depression

I intresseanmälan får du svara på en hel del frågor om dig själv och hur du mår. Räkna med att det dröjer en till två veckor efter att vi fått in din anmälan tills vi kontaktar dig. En anmälan betyder inte automatiskt att du får behandling. I många fall kallas man till ett bedömningssamtal hos en psykolog, och i samband med detta samtal får man besked om behandlingen passar. För att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver du e-legitimation eller Mobilt Bank-ID. Detta skaffar du enklast hos din bank. Om du inte är folkbokförd i Örebro län fungerar inte anmälan via 1177. Då måste du kontakta oss först och berätta att du vill göra en intresseanmälan till internetbehandling för depression, samt meddela oss ditt personnummer.

Du kan också hitta anmälan via din startsida på 1177 när du loggar in som vanligt på 1177.se. Följ i så fall instruktionen nedan:

För att logga in klickar du på "Logga in" längst upp till höger (se bilden):

 

När du loggat in – titta under rubriken ”Landstinget rekommenderar”. Klicka på mottagningen ”Internetbehandling för depression”, och klicka dig sedan vidare till ”Stöd och behandling”. Sedan klickar du på ”Anmälan till internetbehandling för depression” och följer instruktionerna.

Vem passar behandlingen för?

Internetbaserad KBT för depression ges till personer över 18 år med lindrig och måttlig depression. Det är möjligt att få internetbehandling för depression även om man har samtidig ångest. Behandlingen riktar dock bara in sig på depressiva symtom och lämpar sig inte för personer med enbart ångestsymtom. Behandlingen ges inte till personer med annan allvarligare psykiatrisk problematik som kräver behandling först. Även om du är osäker på om behandlingen passar dig så är du välkommen att göra en anmälan - vi bedömer om behandlingen är lämplig och återkommer till dig.

Vad kostar behandlingen

Behandlingen kostar samma som annan psykologisk behandling. Från 2018-01-01 kostar det 100 kronor för bedömningssamtal och 100 kronor per behandlingsvecka. (Under 2017 kostar det 80 kronor för bedömningssamtal och 80 kronor per behandlingsvecka.) Kostnaden för behandling är frikortsgrundande. För dig som är under 25 år, över 85 år eller har frikort kostar behandlingen inget. Alla som uteblir från bedömningssamtal utan att ge återbud debiteras oavsett ålder och frikort. Detaljerad information om patientavgifter finns på: https://www.regionorebrolan.se/sv/Halsa-och-vard/Avgifter---vad-kostar-det/

Organisation

Internetbaserad KBT för depression organiseras som ett samarbete mellan Psykiatrin och Närsjukvården i Region Örebro län. Arbetet koordineras från Utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling.

Effektiv behandling

Internetbaserad KBT för depression har undersökts i många forskningsstudier i Sverige och andra länder. Studierna visar att behandlingen fungerar och har en stor effekt mot depressiva symtom. I flera jämförelser har kognitiv beteendeterapi via internet lika stor effekt som KBT hos en terapeut. För att säkra kvalitén på vår behandling rapporterar vi till Svenska kvalitetsregistret för internetbehandling (SibeR).

Kontakt

Utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling
Region Örebro län
Drottninggatan 38
702 22 Örebro
Mottagningen kan kontaktas via 1177
E-post: internetbehandling (snabel-a) regionorebrolan.se
Tänk på att obehöriga kan snappa upp innehållet i e-post. Använd meddelandefunktionen i 1177 om du vill skriva till oss på ett säkert sätt.
Telefon: 072-1437935

Ansvarig för verksamheten är:

Fredrik Holländare, Enhetschef


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 11 september 2018

Innehållsansvarig: Fredrik Holländare

Publicerad av Fredrik Holländare

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/internetbehandling