Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

KBT via internet för depression och paniksyndrom

Kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet finns att få för depression och för paniksyndrom i Örebro län för dig som fyllt 18 år. Man anmäler intresse via 1177 och får svar inom ett par veckor. Bedömningssamtal sker hos psykolog.

KBT via internet

Internetbaserad KBT innehåller samma övningar och delmoment som KBT hos en terapeut. Skillnaden är att man får läsa om övningarna via en dator, surfplatta eller mobiltelefon, och därför inte har några bokade tider på en mottagning under behandlingen. Man bestämmer själv var och när man skall arbeta med sin behandling. Det finns en ansvarig behandlare som deltagaren har regelbunden kontakt med genom skrivna meddelanden (liknar säker e-post) under hela den 12 veckor långa behandlingen. Internetbehandling kräver att man tar mycket ansvar för sin egen behandling.

Du gör själv en intresseanmälan för behandlingen

För att kunna bedöma om behandlingen passar vill vi att man först svarar på ett antal frågor via internet. I intresseanmälan får du svara på en hel del frågor om dig själv och hur du mår. Räkna med att det dröjer en till två veckor efter att vi fått in din anmälan tills vi kontaktar dig. En anmälan betyder inte automatiskt att du får behandling. I många fall kallas man till ett bedömningssamtal hos en psykolog, och i samband med detta samtal får man besked om behandlingen passar.

Du som bor i Örebro län

Du som bor i Örebro län hittar anmälan enkelt genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster via den här länken: Intresseanmälan via 1177 till KBT via internet

Du som bor utanför Örebro län

Du som inte är folkbokförd i Örebro län måste först kontakta oss på telefonnummer 072-1437935 och berätta att du vill göra en intresseanmälan till KBT via internet, samt uppge ditt personnummer. Då kan vi öppna möjligheten för dig att göra anmälan via 1177. 

Hur loggar jag in och anmäler mig på 1177.se? 

För att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver du e-legitimation eller Mobilt Bank-ID. Detta skaffar du enklast hos din bank. Du hittar anmälan på startsidan på 1177 när du loggat in. Följ instruktionen nedan:

För att logga in klickar du på "Logga in" längst upp till höger (se bilden):

 

När du loggat in – titta under rubriken ”Regionen rekommenderar”. Klicka på mottagningen ”KBT via internet: Depression och Paniksyndrom”, och klicka sedan på "KBT via internet: Depression och Paniksyndrom - Stöd och behandling”. Sedan klickar du på ”Anmälan till internetbehandling för depression och för paniksyndrom” och följer instruktionerna.

Vem passar behandlingen för?

KBT via internet ges till personer över 18 år med depression eller paniksyndrom med lindriga eller måttliga symtom. Behandlingen ges inte till personer med annan allvarligare psykiatrisk problematik som kräver behandling först. Även om du är osäker på om behandlingen passar dig så är du välkommen att göra en anmälan - vi bedömer om behandlingen är lämplig och återkommer till dig. För att hjälpa dig att ta ställning till om du är intresserad av KBT via internet så rekommenderar vi att du läser första modulen i behandlingen. På så sätt får du ett exempel på vad behandlingen innebär och hur den är uppbyggd. Klicka på länkarna nedan för att se första behandlingsmodulen.

KBT via internet för depression - Modul 1

KBT via internet för paniksyndrom - Modul 1

Vad kostar behandlingen

Behandlingen kostar samma som annan psykologisk behandling. Avgiften är 200 kronor för bedömningssamtal och 200 kronor per behandlingsvecka. Kostnaden för behandling är frikortsgrundande. Behandlingen är gratis för dig som är under 20 år. För dig som är över 85 år eller har frikort kostar behandlingen inget. Alla som uteblir från bedömningssamtal utan att ge återbud debiteras 200 kronor oavsett ålder och frikort. Detaljerad information om patientavgifter finns på: https://www.regionorebrolan.se/sv/Halsa-och-vard/Avgifter---vad-kostar-det/

Organisation

KBT via internet organiseras som ett samarbete mellan Psykiatrin och Närsjukvården i Region Örebro län. Arbetet koordineras från Utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling.

Effektiv behandling

KBT via internet har undersökts i många forskningsstudier i Sverige och andra länder. Studierna visar att behandlingen fungerar och har en stor effekt. I flera jämförelser har kognitiv beteendeterapi via internet lika stor effekt som KBT hos en terapeut. För att säkra kvalitén på vår behandling rapporterar vi till Svenska internetbehandlingsregistret (SibeR).

Kontakt

Mottagningen kontaktas enklast via 1177 genom att klicka på länken: Kontakta oss 
E-post: internetbehandling (snabel-a) regionorebrolan.se
Tänk på att obehöriga kan snappa upp innehållet i e-post. Använd meddelandefunktionen i 1177 om du vill skriva till oss på ett säkert sätt.

Besöksadress:
Utvecklingsenheten för psykoterapi och psykologisk behandling
Region Örebro län
Drottninggatan 38, Plan 3
702 22  Örebro
Telefon: 072-1437935

Ansvarig för verksamheten är:
Fredrik Holländare, Enhetschef


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 mars 2020

Innehållsansvarig: Fredrik Holländare

Publicerad av Fredrik Holländare

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/internetbehandling