Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vad kan vi erbjuda?

                                    

Det är alltid förälderns önskan om förändring som bildar utgångspunkten för vad vi ska jobba med, och det är föräldern/föräldrarna och behandlaren som tillsammans diskuterar sig fram till hur vi ska samarbeta. Föräldrar är välkomna att själva ta kontakt med Gryningen, men det går också bra att prata med sin BVC-sköterska, personal på förskolan eller sin socialsekreterare, så kan de hjälpa till att förmedla kontakt.

En mamma (eller pappa) kan ringa och berätta: ”Det känns hopplöst med Oskar, han slår andra barn och lyssnar aldrig på mig. Jag kan inte hälsa på kompisar eller knappt ta emot några hemma, för jag vet aldrig säkert om han ska ge sig på mina kompisars barn och vi kan aldrig gå och ta en fika på stan.”
 
Ibland kan det räcka med telefonrådgivning. Oskars mamma får prata igenom och reflektera kring sina bekymmer med en behandlare med lång erfarenhet av att jobba med problem mellan barn och föräldrar. Detta kan vara tillräckligt för att hon på egen hand ska kunna förändra något i sitt samspel med pojken och få det att fungera bättre.

Men om Oskars mamma hellre vill träffa en behandlare och behöver mer hjälp än ett enstaka telefonsamtal går det också bra. Efter ett resonemang om situationen kan föräldern ha kommit fram till dessa uppdrag till Gryningen:

  • ”Att Oskar ska kunna vara med andra barn utan slåss”
  • ”Att Oskar ska lyssna på mig”
  • ”Att jag ska kunna ta emot kompisar hemma utan att bara orolig för vad Oskar ska göra”
  • ”Att jag ska kunna vara bland andra människor med Oskar”.

Vi kommer då överens om var vi ska träffas – i hemmet eller på Gryningen – och hur ofta. I Oskars och hans mammas fall kanske det är lagom att träffas en gång per vecka under några månader. Det kan också vara så att mamman och behandlaren direkt eller efter ett par månader bedömer att det under en tid behövs en intensivare kontakt för att få bukt med problemen och då kan familjen under en tid delta i vår dagverksamhet två eller tre dagar per vecka.
                       
Gryningen har ett brett utbud av behandlingsmetoder – varav de flesta är möjliga att få tillgång till oavsett hur ofta eller var man ses. Det kan handla om samtal med behandlare som har lång erfarenhet av svårigheter i föräldraskapet eller om direkt samspelsbehandling i vardagliga situationer.

Vi kan använda oss av videokamera i samspelsbehandling och arbetar då enligt en metod som heter Marte Meo. En annan metod vi kan erbjuda är Theraplay, som liksom Marte Meo syftar till att stödja en trygg anknytning mellan barn och förälder. I de fall då frågorna kring barnet är svårbesvarade tar vi hjälp av läkare och psykolog som är knutna till Gryningen eller andra specialister som vi tror kan hjälpa oss vidare. Förutom detta kan vi också hjälpa till med nätverksarbete, det vill säga att mobilisera personer som kan vara till stöd för familjen. I dagverksamheten arbetar vi också med föräldragrupp.

Läs mer om vad vi kan erbjuda i spalten till vänster.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 25 februari 2011

Innehållsansvarig: Maria Svanström

Publicerad av Kicki Rosvall