Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Arbeta som tolk

Tolk- och översättarservice rekryterar i första hand auktoriserade tolkar med specialkompetens, auktoriserade tolkar och utbildade tolkar. Rekrytering sker endast då det finns behov av fler tolkar.

Saknar du tolkutbildning och är intresserad av att bli tolk? Gå in på blitolk.nu. Där kan du läsa mer om hur du utbildar dig till professionell tolk samt se kommande tolkutbildningar.

Tolk- och översättarservice ställer höga krav på språk- och realiakunskaper. Finns det ingen tolkutbildning/auktorisation i ditt modersmål kan du genomgå ett rekryteringstest för att bedöma din lämplighet att arbeta som tolk. Observera att vi endast rekryterar tolkar i språk där behov av fler tolkar finns. Behovet varierar beroende på hur situationen i samhället ser ut. Rekryteringstestet tar tre timmar och genomförs hos oss på tolkförmedlingen. 

Innan rekryteringstestet genomförs ska du lämna ett utdrag ur belastningsregistret till förmedlingen i ett av polismyndigheten förseglat kuvert. Tänk på att det tar ett par veckor att få ett sådant utdrag från polisen. Även auktoriserade och utbildade tolkar ska lämna ett utdrag ur belastningsregistret. Detta lämnas till förmedlingen innan åtagandet signeras.

Är du intresserad av att arbeta som tolk är du välkommen att fylla i en ansökan via vårt formulär. Rekrytering görs endast då det finns behov av fler tolkar. Vi kommer därför bara att kontakta dig om vi behöver tolkar i ditt tolkspråk.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 10 juli 2020

Innehållsansvarig: Robert Kaivanto

Publicerad av Sara Ridderheed

Tolkyrket passar dig som...

  • Har bott i Sverige i minst 5 år.
  • Är 20 år eller äldre.
  • Är intresserad av språk och kommunikation och har gedigna språkkunskaper i både svenska och tolkspråket. Du måste kunna läsa och förstå informations- och facktexter samt kunna skriva på båda språken.
  • Har en god utbildningsbakgrund motsvarande lägst 3-årigt gymnasium samt god samhällsorientering om Sverige och landet där tolkspråket talas.
  • Är stresstålig, nyfiken, öppen och trivs med ett omväxlande arbete.
  • Tycker om att möta människor.
  • Kan iaktta tystnadsplikt och uppträda balanserat.
  • Är opartisk och kan lyssna aktivt och koncentrerat.