Ditt blod kan ge liv åt någon annan

Blodgivare hjälper upp till tre patienter varje gång de ger blod. Blod behövs hela tiden inom vården.

– Kvinnor och barn kan behöva det vid förlossningen, blod behövs vid många operationer och det är vanligt att cancerpatienter behöver blodtransfusioner för att överleva. Blod är också viktigt vid akut vård efter olyckor, säger Malin Joelsson, kommunikatör på Blodcentralen, och Pernilla Karlefors, biomedicinsk analytiker, som arbetar på Blodcentralen på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ.

Viktig del i vården

De första blodtransfusionerna tros ha utförts redan på 1400-talet och år 1818 utfördes den första lyckade transfusionen från människa till människa. Men vanligtvis misslyckades blodtransfusionerna eftersom blodgrupperna var okända. Det var först i början av 1900-talet efter att blodgrupperna upptäcktes som blodtransfusionerna blev säkrare.
Nu för tiden är blodtransfusioner en del av dagens högteknologiska vård och Socialstyrelsens regler styr vilka som kan ge blod. Reglerna är till för att skapa säkerhet för givare och mottagare av blod och en mycket viktig del är att förhindra smittor via blodet.

8 000 länsbor räddar liv

I Örebro län går det att ge blod på länets tre sjukhus och det finns dessutom två blodbussar som bland annat åker ut till stora företag i länet.
– Många företag låter de anställda ge blod på arbetstid, berättar Malin Joelsson.
Även offentliga arbetsgivare, som bland andra Region Örebro län och Örebro kommun, låter anställda ge blod på arbetstid.
I Örebro län finns cirka 8 000 blodgivare och tack vare dem överlever tusentals patienter varje år.
– När man ger blod ger man av sin tid och det kan ge liv till någon annan. När man tänker på det vet man att man gör något bra. Många blodgivare skänker dessutom ofta ersättningen de får för att ge blod till välgörande ändamål, säger Malin Joelsson.
En blodgivare lämnar 4,5 deciliter blod varje gång. Kvinnor får ge blod tre gånger per år och män fyra gånger per år.
– Vi har även givare som ger plasma eller trombocyter (blodplättar). Det tar lite längre tid. Cirka 40 minuter för plasma och en timme för trombocyter, säger Pernilla Karlefors.

Allt blod används

Det behövs mycket blod i vården och inget blod går till spillo.
– Varje år behöver vi cirka 1 200 nya blodgivare från länet, eftersom det alltid är några som slutar. Vissa flyttar, andra slutar på grund av ålder, sjukdomar, graviditet eller annat, säger Malin Joelsson.

Nya blodgivare behövs

Det finns ungefär lika många män som kvinnor som ger blod. Något fler är män, ofta eftersom de inte har avbrott för graviditeter och förlossningar.
– Många av männen började ge blod när de var unga i samband med lumpen och så fortsatte de. Vi har en man här som gett blod, plasma och trombocyter över 700 gånger, säger Malin Joelsson.
De nya givarna som kommer till blodcentralen är ofta unga kvinnor, som tänkt igenom sitt beslut noga.
– De yngre killarna kommer oftare hit spontant eller efter att de har blivit personligt berörda, till exempel om de haft någon med cancersjukdom i familjen och då ser vilken nytta blodet gör i vården, berättar Pernilla Karlefors.
– Vi är glada över alla som vill ge blod och behöver nya blodgivare hela året - alltid, säger Malin Joelsson.

Sidan granskades den 25 november 2016

Innehållsansvarig: Kristin Lundström