Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Grattis USÖ! Bäst i Sverige

Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, har vunnit tidningen Dagens Medicins prestigefyllda tävling ”Bästa universitetssjukhuset”.

Universitetssjukhuset Örebro vann i år tidningen Dagens Medicins prestigefyllda tävling Bästa universitetssjukhuset. USÖ är bäst på medicinsk kvalitet och har förbättrat sig avsevärt inom kategorin tillgänglighet.

Tack till alla medarbetare

– Det är fantastiskt att få vara med om det här. Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare i hela regionen. Det är vår organisation som har bidragit till att vi har åstadkommit det här. Utmärkelsen är en sporre för det fortsatta arbetet, säger Ove Andrén, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör med ansvar för specialist- och högspecialiserad vård.

– Det här är en fantastisk utveckling. Sveriges yngsta universitetssjukhus, som i början var ifrågasatt och aktivt motarbetat, är bäst i landet. Det handlar mycket om samverkan och ett idogt arbete, säger Andreas Svahn (S), regionråd och regionstyrelsens ordförande.

Varje år rankar Dagens Medicin landets bästa universitetssjukhus. Bakom utmärkelsen ligger en jämförelse av hur sjukhusen presterar inom ett flertal olika områden, där medicinsk kvalitet väger tyngst. USÖ har länge deltagit i toppstriden men sett sig besegrade av Linköping och
Umeå. Men i år var det Örebros tur att vinna.

– När vi själva följer våra siffror ser vi klara förbättringar i väntetider. En förklaring är att vi gjort en omorganisation 2015 och nu har länskliniker, vilket gör att planering av till exempel operationer blir lättare, säger Ove
Andrén.

I kategorin medicinsk kvalitet låg USÖ i topp redan förra året. Nu har sjukhuset också bästa resultat i kategorin överbeläggningar och presterar mycket bra inom tillgänglighet, ekonomi, patientenkäter och trycksår.

USÖ utmärker sig också inom intensivvård, kärlkirurgi och njursvikt. Sammanlagt använder Dagens Medicin 170 indikatorer när de gör sin bedömning. Nytt för i år är indikatorn hjärtkirurgi, där USÖ också hamnar i topp.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 februari 2019

Innehållsansvarig: Johanna Berglund

Publicerad av Carl Olsson