Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

”Kommer krävas livslång träning”

Dottern Fridas diagnos förändrade perspektiven. Idag, tolv år och två sjukskrivningar senare, känner ­Annika Gelin att hon lever ett rikt liv med mycket glädje

Det började redan när Frida var liten. Annika och hennes man Bosse märkte att Frida var helt annorlunda jämfört med sonen Jesper.
– Dessutom var hon ofta sjuk. Vi åkte in och ut på USÖ, minns Annika.
När Frida började hos dagmamma uppmärksammade hon Annika och Bosse på att Frida höll sig för sig själv. Hon var i sin egen lilla bubbla, kunde bli arg och slåss.

Svårt att ta till sig

Dagmamman tyckte att Frida behövde utredas.
– Först blev vi chockade, men när vi la ihop allt insåg vi att det var något som inte var som det skulle, säger Annika.
Två utredningar senare fick Frida diagnosen högfungerande autism utan utvecklingsstörning.
– Det var som att luften gick ur mig och Bosse. Det var en ström av ord, förhållningssätt, tips och regler. Det var remisser hit och dit. Vi drunknade i all information och kunde inte riktigt ta till oss den där och då, berättar Annika och tillägger:
– Samtidigt som det kändes som att vi hade blivit överkörda av en truck kände vi oss lättade. Saker och ting föll på plats. Nu fanns plötsligt rättigheter och möjligheter.

Långa sjukskrivningar

Att ha ett barn med högfungerande autism är stundtals väldigt tufft. Annika har gått in i väggen vid två tillfällen med långa sjukskrivningar som följd.
– Som förälder till ett barn med funktionsvariation måste du finnas där 24/7. Du måste vara stark och kämpa. Du blir barnets språkrör. Det blir en väldig stress när du hela tiden måste vara på tårna och ligga steget före, säger Annika.
Vid sjukskrivning nummer två hände det mycket i livet runt omkring.
– Min mamma fick stroke, min pappa dog och sonen fick epilepsi. Dessutom hade jag det tufft på jobbet. Allting gungade. Till slut orkade jag inte mer.

Bytte jobb


Hon insåg att hon var tvungen att göra en radikal förändring.
– Jag hade anpassat mig efter alla andra under så lång tid. För att kunna resa mig upp var jag tvungen att för en gångs skull tänka på mig själv.
Det resulterade i att hon bytte arbete. Hon startade även ett eget företag.
– Ord och toner har varit den röda tråden genom hela mitt liv, både i mina jobb som journalist, sångerska och kommunikatör, och i det privata. Sång, musik och skrivande är mina bästa energikällor, och det hade jag försummat.

Sätter gränser

Idag har Annika blivit bättre på att sätta gränser och att prioritera saker som ger henne energi.
– Det kommer att krävas livslång träning för att hålla energibudgeten i balans. Vi lever ju i ett prestationssamhälle med höga krav, både från oss själva och från andra, säger hon.
En utmaning som föräldrar till barn med speciella behov ställs inför är att hålla parrelationen vid liv.
– Antingen så spricker förhållandet, eller så gör man som jag och Bosse och tajtar ihop oss. Vi har haft en tuff resa, men det som har hjälpt oss är att vi kommunicerar. Vi tar tillvara på de små stunderna i vardagen och ger oss tid att sticka ut och jogga tillsammans, eller att sitta ner på kvällen och prata en stund. Jag och Bosse är viktiga för varandra. Vi är team Gelin.
– Vi har tvingats att prioritera och att sänka kraven. Vi lägger inte så mycket fokus på att ha det piffigt och städat. I vår familj är det fotboll och musik som ger oss energi. Bosse och Jesper har fotbollen och jag och Frida har musiken. Det är våra frizoner, säger Annika Gelin.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 september 2019

Innehållsansvarig: Victoria Rydergård

Publicerad av Victoria Rydergård