Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Mobil hälsomottagning besöker orter i länet som saknar vårdcentral

– Vi har ett mycket trevligt arbete. Våra patienter uppskattar verkligen att vi besöker deras hemorter, säger Christina Björndahl, distriktssköterska.

Den mobila hälsomottagningen är en specialutrustad husbil som sedan hösten 2014 besöker orter i länet som saknar en vårdcentral. När Tebladet kommer på besök är hälsomottagningen i Glanshammar.

– Den mobila mottagningen ska vara ett komplement till vårdcentralerna.
Tanken är att den ska fungera förebyggande och hälsofrämjande, berättar Marie Fors.

Besöker 15 orter

Mottagningen åker runt i länet och besöker de orter som finns med på turlistan fram till första veckan i juni. Då gör man ett uppehåll för att sedan ge sig ut på vägarna igen från slutet av augusti till mitten på december.

– Vi besöker 15 orter och kommer till varje ort en gång i månaden. Då finns vi på plats mellan klockan 9 till 16, säger Christina Björndahl.

I den mobila hälsomottagningen kan du som patient få hjälp med hälsosamtal om du till exempel vill ha hjälp att sluta med tobak, gå ner i vikt eller ändra andra levnadsvanor. Du kan också få rådgivning och få hjälp med enklare sjukvårdsinsatser som till exempel blodtrycksmätning, kontroll av blodsocker och vaccination mot säsongsinfluensa.

Ger TBE-vaccin

– Vi ger TBE-vaccin till vuxna och barn över 6 år. För att vaccinera dig hos oss behöver du ha en läkarordination eller redan ha fått din första vaccinationsdos mot TBE, berättar Christina Björndahl.

I den mobila hälsomottagningen erbjuds drop in i mån av tid.

– Men för patienternas bästa vill vi helst att de bokar tid i förväg för att de ska vara säkra på att få en besökstid och för att de ska slippa väntetider, säger Christina Björndahl.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 februari 2019

Innehållsansvarig: Victoria Rydergård

Publicerad av Carl Olsson