Nu erbjuder regionen internetbaserad KBT-terapi för unga

Internetbaserad KBT-terapi för vuxna har funnits i många år. Nu har metoden visat sig framgångsrik även hos ungdomar och sedan i juni erbjuder Region Örebro län behandlingen.

Det är ett pilotprojekt som pågår under ett år, berättar Johanna Söderlind, psykolog, och Caroline King, kurator, vid BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) Öppenvårdsmottagning i Örebro.
Internetbaserad KBT har tidigare bara erbjudits till vuxna, men nu finns metoden på flera håll i landet också till ungdomar med ångestproblematik.
– Man har forskat och arbetat mest på vuxna patienter. Det är lite nyare när det gäller barn och ungdomar, säger Johanna Söderlind.

Bra resultat

Det finns bland annat ett stort barninternetprojekt som är ett samarbete mellan Karolinska och barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm.
– Under flera år har man forskat på just internet-KBT för barn och ungdomar och fått fina resultat. Man har sett att det hjälper många, säger Johanna Söderlind.
Behandlingen sträcker sig över tio veckor och innehåller åtta olika avsnitt. Under perioden jobbar ungdomarna med olika uppgifter och får sedan skriftlig feedback en gång i veckan.
– Kommunikationen med patienterna sker huvudsakligen via text, som en chattråd via 1177 Vårdguiden, berättar Caroline King.
Att behandlingsformen sker via nätet gör att det kan vara lättare för ungdomar att ta till sig behandlingen, tror Johanna Söderlind och Caroline King.
– Den känslan som jag har fått är att det inte är särskilt svårt för ungdomarna att acceptera den här behandlingsformen. Om det finns en tveksamhet så kanske den i så fall ligger hos föräldrarna, säger Caroline King.
– För ungdomarna faller det ofta naturligt att använda internet och appar och så, fortsätter hon.

Bättre närvaro

Det blir också en mer närvarande kontakt, menar Johanna Söderlind.
– Jag tänker också att jag som behandlare blir mer närvarande i vardagen för ungdomarna. De kan skriva om de har frågor och då kan man ha en annan typ av kontakt än man vanligtvis har där man träffas en gång i veckan på mottagningen.
– Vi blir mer tillgängliga på det här sättet, säger Caroline King.

Mer resurseffektivt

Förhoppningen är också att behandlingsmetoden kan avlasta barn- och ungdomspsykiatrin på ett positivt sätt.
– Ja, förhoppningsvis kommer den göra det. När vi är mer inkörda i det här kommer vi att kunna ta emot fler patienter på en dag än man kan med mottagningsbesök, säger Caroline King.
– Det blir resurseffektivt, men utan att tumma på kvalitén, säger Johanna Söderlind.

Sidan granskades den 3 september 2019

Innehållsansvarig: Oskar Schriever-Abeln