Nyckelfonden skapar förutsättningar för lokal forskning

Tack vare stöd från generösa givare kan Nyckelfonden varje år finansiera ett 15-tal forskningsprojekt inom olika verksamheter. Nyckelfonden delar årligen ut mellan sex och sju miljoner kronor till olika forskningsprojekt inom Region Örebro läns hälso- och

– Utveckling kommer med forskning, säger Bo Anderson.
Han är styrelseordförande i Nyckelfonden, som är en stiftelse vars uppdrag är att samla in pengar till medicinsk forskning i Region Örebro län.
Nyckelfonden bildades 1989 på initiativ av professor Gunnar Järnerot, och nästa år firar stiftelsen 30 år.

Över 100 miljoner kronor

Under de här 30 åren har Nyckelfonden delat ut över 100 miljoner kronor till forskningen om olika sjukdomar, säger Annika Rosdahl, stiftelseansvarig för Nyckelfonden.
Den lokala medicinska forskningen är viktig och den är en förutsättning för att bedriva universitetssjukvård. Forskning lockar dessutom till sig kompetenta medarbetare.
– Det gör att patienterna får träffa de duktiga medarbetare som ligger i framkant med de senaste behandlingsmetoderna, säger Annika Rosdahl.

Många sätt att bidra

Forskning skapar också arbetstillfällen i länet och ger personalen nya karriärvägar och utvecklingsmöjligheter.
– Och forskningen som bedrivs lokalt kommer sedan hela världen till godo, säger Bo Anderson.
Många av dem som bidrar till Nyckelfonden och den lokala forskningen är tacksamma patienter. Det händer att patienter donerar flera hundra tusen kronor till Nyckelfonden.
– Bara förra veckan så var det en man som gav en stor summa pengar i donation. Det var en av de största gåvorna vi fått. Gåvogivaren vill vara anonym, men jag fick säga att vi fått gåvan av en ”gammal gubbe” som han uttryckte det, säger Annika Rosdahl.
– De som skänker pengar till Nyckelfonden ska veta att alla pengarna går till forskningen. Endast en ytterst liten del går till reklam som behövs för att visa att vi finns, säger Bo Anderson.
Nyckelfonden samlar in pengar på många sätt. Exempelvis genom samarbeten med föreningar, organisationer, kulturen och idrotten i länet. Länets företagare bidrar också på olika sätt. Nyckelfonden anordnar även luncher och föreläsningar och det går också att köpa presenter där överskottspengarna går till Nyckelfonden.
– De presenter vi säljer för Nyckelfonden har vi fått köpa in till väldigt förmånligt pris. Och en del, som Ernst Kirchsteiger, har ibland skänkt presentartiklarna till oss. Så köper man Ernst saker från Nyckelfonden går ibland hela summan till Nyckelfonden, säger Annika Rosdahl.
Inför firandet nästa år ger Nyckelfonden ut en almanacka där olika forskningsprojekt lyfts fram. Fotografen och formgivaren har jobbat ideellt med almanackan. Tryck och distribution bekostas av sponsorer. Kalendern delas ut med Nerikes Allehanda den 1 december. Den kan också hämtas på alla sjukhus och vårdcentraler i länet.

Sidan granskades den 13 november 2018

Innehållsansvarig: Kristin Lundström