Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Tommy trivs på IVA i Karlskoga

– Jag har alltid haft ett intresse av att hjälpa svårt sjuka patienter säger IVA-sjuksköterskan Tommy Lindblom i Karlskoga.

Han började på intensivvårdsavdelningen på Karlskoga lasarett redan 2004. Då som undersköterska i samband med sjuksköterskestudierna. ­Sedan 2010 har han arbetat som intensivvårdssjuksköterska på IVA. Ett yrke han är stolt över.

Varierande dagar

När Tebladet kommer på besök till avdelningen är det en lugn dag då bara en patient ligger inne. Men Tommy vet att läget kan förändras blixtsnabbt. Den ena dagen är aldrig lik den andra. Det är något som är säkert.
– Från timma till timma kan det skilja sig. I dag är en lugn dag, men sen kan det hända något och vi får in patienter som behöver vård, berättar Tommy Lindblom.
Vad är det bästa med yrket?
– Det är att det är så varierande och utmanande. Man lär sig något nytt varje dag. Dessutom är det högteknologiskt, något som intresserar mig också. Det är väldigt avancerad vård.

Jobbar i team

Tommy Lindblom betonar också vikten av att jobba i team där samarbetet är a och o. Här jobbar drygt 30 sjuksköterskor, 20 undersköterskor och sju läkare.
– Man har sin undersköterska med sig och alltid narkosläkarenära till hands. Även den medicinskt ansvariga läkaren finns nära. Det blir mycket närmare, säger han och fortsätter:
– Man är som en stor familj här och kommer varandra väldigt nära. Teamarbetet är väldigt bra och alla vet vad de ska göra när det kommer in en dålig patient.
Det är något som även märks utanför IVA och genomsyrar hela Karlskoga lasarett, menar Tommy Lindblom.
– Jag trivs att jobba på ett litet lasarett. Alla känner alla och alla vet vem Tommy på IVA är. Det har både för och nackdelar, säger han och skrattar.
– Man morsar på alla, det är en familjär stämning.

Närstående en viktig del


Tommy Lindblom gjorde sin magisterexamen med fokus på närståendes upplevelser och det är därför ett område som ligger honom varmt om hjärtat och som är en stor del av jobbet på IVA.
– Det är klart att man lägger krutet på patienterna, men det är ju de närstående som man kan ha det verbala med och de har oftast mycket frågor och funderingar. Det är en jätteviktig del av ­arbetet, säger han.
Det råder i dag brist på intensivvårdssjuksköterskor och Tommy Lindblom är engagerad i Region Örebro läns ambassadörsprogram där han är med och marknadsför yrket.
– Det är jätteroligt att informera om IVA-sjuksköterskans roll. Det är jätteviktigt, säger han.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 14 november 2019

Innehållsansvarig: Oskar Schriever-Abeln

Publicerad av Victoria Rydergård