Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Venöst centrum fick bort väntetiderna för patienter med åderbråck

På Karlskoga lasarett finns Sveriges första regionala venösa centrum. Här behandlas patienter med åderbråck på benen vilket drabbar ungefär en tredjedel av befolkningen.

Åderbråck på benen är inte farliga och oftast krävs ingen behandling. Men i vissa fall kan åderbråck påverka huden och orsaka eksem, förhårdnad hud eller bensår.

Bensårspatienter är en åsidosatt grupp där det fortfarande förekommer att man bara lägger om såren utan att utreda orsaken. Nu vet man att den vanligaste orsaken till bensår är vanliga åderbråck.

– Förr sa man att såren skulle läka innan man kunde operera åderbråcken på grund av infektionsrisken. Det här hänger kvar trots att flera studier visar att det är bättre att operera på en gång istället för att vänta tills såret har läkt, säger Lena Blomgren som är kärlkirurg vid Venöst centrum på Karlskoga lasarett.

– När jag började här för två år sedan, var det nio månaders väntetid till nybesök och ännu längre väntetid för att få komma till operation. Vi har arbetat målmedvetet med att förbättra flödena och med en rad förändringar har vi lyckats få bort köerna. Vi är ett jättebra team med engagerade medarbetare som har roligt på arbetet.

Bred erfarenhet

Lena Blomgren ingår i en nationell grupp som ska arbeta för att patienter med åderbråck ska få en jämlik vård över hela landet. Det finns inga nationella riktlinjer för åderbråck i Sverige. Vissa landsting bekostar behandling enbart om man har bensår eller hudförändringar och hänvisar övriga patienter till privata vårdgivare. Andra landsting bekostar även behandling vid svåra symptom utan hudförändringar. Det gör att vården blir väldigt ojämlik över landet.

– En centrumbildning som den här ger stora volymer och vi ser alla möjliga varianter av åderbråck och det ger oss bred erfarenhet. Varje behandling skräddarsys individuellt och det är en stor fördel för patienterna att vi gör så väldigt många åderbråcksbehandlingar på ett strukturerat sätt. Vi blir helt enkelt bra på det vi gör, säger Lena Blomgren.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 29 november 2019

Innehållsansvarig: Maria Bergman

Publicerad av Stina Andersson