Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Utveckling för framtidens vård

Region Örebro län fortsätter den offensiva satsningen på förnyelse och framtidens sjukvård. I H-huset, som byggs norr om A-huset, skapas nya lokaler för delar av länets högspecialiserade vård.

Det vinnande förslaget - För_nya USÖ

Södra Grev Rosengatan vid Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, har flyttat för att ge plats för H-huset som planeras öppna för patienter under våren 2021. Redan under 2020 öppnar den nya akutmottagningen i H-husets bottenplan. H-huset kommer att innehålla:

  • Ögonkliniken
  • Öron- näs- och halskliniken
  • Plastik- och käkkirurgiska kliniken
  • Hudkliniken
  • Operation och anestesiavdelning.
  • Akutmottagning

Projektet innefattar också ombyggnad av akutmottagningens lokaler för en ny Akutröntgen.

Tidplan för byggnationen 

Framtidssäkrar den högspecialiserade sjukvården

USÖ har länge legat i framkant när det gäller modern sjukvård av högsta kvalitet. Det har bland annat resulterat i att sjukhuset i dag kan erbjuda en vård som tillhör landets främsta; exempelvis hjärt-, cancer- och ögonsjukvård på en avancerad nivå. Satsningen på nya H-huset ska skapa de bästa resurserna för fortsatt vidareutveckling och framtidssäkring av den högspecialiserade sjukvården på USÖ.

Ersätter åldrade lokaler

Sjukvården utvecklas ständigt med nya arbetsmetoder och ännu mer avancerad teknisk utrustning. En del av de lokaler som används idag på USÖ är byggda för många år sedan och är därmed inte anpassade för att klara kraven på framtidens sjukvårdslösningar. Region Örebro läns satsning på ett nytt högspecialitetshus är därför nödvändig.

Satsningen innebär att inte bara länets invånare kan känna trygghet inför framtiden; de nya resurserna bidrar till utvecklingen av högspecialiserad vård i landet. För att den här typen av avancerad vård ska kunna bedrivas effektivt och få utrymme för vidareutveckling behövs moderna lokaler. De nya lokalerna ska vara flexibla nog att enkelt kunna anpassas till de förändringar som är att vänta inom vården. Framtidssäkring och flexibilitet är centrala i projekteringen av H-huset.

Miljöperspektiv

Genom sitt Miljö- och hållbarhetsprogram har Region Örebro län ett tydligt miljöperspektiv, något som skrevs in redan i tävlingsprogrammet inför arkitekttävlingen. När det gäller energianvändning och materialanvändning finns kriterier att ta hänsyn till redan på ritbordet. H-huset ska, så långt det är möjligt, ”framtidssäkras” även för kommande generationer.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 27 mars 2020

Innehållsansvarig: Jonas Claesson

Publicerad av Karin Stenström

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/h-huset

Hitta rätt under byggperioden

Följ skyltar för att hitta rätt under byggperioden.
Karta över byggområdet

Så här ska det se ut: