Energi- och klimatdagen 2018: Så lyckas du med beteendeförändring

Deltagare på Energi- och klimatdagen
Porträtt, från vänster: Hans Traav, Laxå kommun; Linda Lindström, Beteendelabbet, och Therese Sundin, Karlskoga kommun.

Den 16 november var det dags för årets energi- och klimatdag i Örebro. Ett 80-tal åhörare var på plats för att lyssna på och inspireras av föreläsningar på temat nya möjligheter, beteende och konsumtion.
- Gör det lätt att göra rätt! sammanfattade Konsumentverkets Emma Schütt dagen vid den avslutande paneldebatten.

Energi- och klimatdagen lockade politiker och tjänstemän från länets kommuner och Region Örebro län, anställda på Länsstyrelsen och andra intresserade från olika organisationer och företag.

En av talarna var Linda Lindström från Beteendelabbet, som berättade om ”beteendedesign” genom nudging. Nudging innebär att man knuffar människor i en önskad riktning, men utan att ta bort det fria valet. Hon berättade att man ganska enkelt kan knuffa människor mot hållbar konsumtion, bland annat genom att ändra standardalternativet. Ett exempel på det kan vara att ett elbolag har grön el som förval i stället för ett alternativ som är sämre för miljön.

- Man kan påverka människors beteende med små medel. Det är beteendet som gör avtryck på planeten och vår hälsa, så förändrar vi människors beteende kan vi förändra världen, säger Linda Lindström.

”Knuffa resan rätt”

Nudging togs också upp av Andreas Ahlstam, Örebro kommun, som visade goda exempel på hur man genom marknadsföring kan få människor att ändra sitt beteende, som att cykla i stället för att ta bilen eller välja ett mindre använt cykelställ i stället för det som alltid är fullt.

Therese Sundin, miljöstrateg på Karlskoga kommun, var en av åhörarna under Energi- och klimatdagen. Hon tyckte att de konkreta exemplen på nudging var givande.

- Just beteendeförändringar är mycket som vi pratar om i Karlskoga kommun. Nudging är ett bra verktyg och det är otroligt intressant att se hur man kan arbeta med det i en kommun, säger hon.

Gläds åt de små stegen

Hans Traav från Laxå kommun berättade om hållbar besöksnäring. Kommunen ville minska mängden biltrafik till Tivedens nationalpark och införde därför en buss som körde turister från tågstationen till parken. Försöket pågick under sommaren 2018 och bussen nyttjades av totalt 204 personer.

- Det är lätt att tänka att man ensam måste rädda hela världen. Processen kan kännas trög och hopplös, men det är viktigt att ta små steg och glädjas åt dem, säger Hans Traav.

Sidan granskades den 19 november 2018

Innehållsansvarig: Linda Svensson