Tre gånger så många sökte solcellsstöd

Antalet ansökningar om solcellsstöd har tredubblats i sommar jämfört med 2017. Två faktorer som spelat in är det höjda investeringsstödet för privatpersoner och sommarens extremt soliga väder. För att inspirera till att ännu fler ska installera solceller anordnar Energikontoret aktiviteter inom solel, bland annat genom Solturnén i Örebro län som startade den 26 september.

Solceller

Intresset för solel har ökat dramatiskt i Örebro län. Siffrorna från Länsstyrelsen visar att antalet som har sökt solcellsstödet i Örebro län har tredubblats denna sommar jämfört med föregående år. Ett slopat bygglov och höjt investeringsstöd, till 30 procent, för privatpersoner kan ha bidragit till detta intresse.

- Intresset för solel har ökat oerhört, vilket vi också kan se på siffrorna. Och det är inte så konstigt! Solel har många fördelar, inte minst det förmånliga investeringsstödet, säger Ylva Gullberg, koordinator för projektet Framtidens solel på Energikontoret Region Örebro län.

Att det varit en varm och solig sommar kan också ha varit en bidragande faktor till att fler har insett potentialen med solceller.

- Jag tror att det har ett pedagogiskt värde med den soliga sommaren, att folk ser att det faktiskt går att producera solel även i Sverige, säger Ylva Gullberg.

År Inkomna ansökningar maj-aug
2017 51
2018 149

Det ökade intresset för solel uppmärksammades också i media. Under vecka 39 publicerade SVT Örebro tre nyheter om solceller:

För att fler ska upptäcka fördelarna med solel och kunna ställa frågor om sina egna förutsättningar anordnar nu kommunens energi- och klimatrådgivare och Energikontoret Region Örebro län en solturné. På turnén blir det studiebesök på olika solcellsanläggningar runtom i länet. Den 26 september startade solturnén på Lindesbergs hotell & stugby som hade invigning av sin nya solcellsanläggning.

Solceller på Lindesbergs stugby

Turnén fortsätter i Askersund den 3 oktober. Där besöker vi Örjan Wahlström som har satt upp 32 solpaneler som ett solcellsplank, utöver solpanelerna på villataket. Sammanlagt har han 12,6 kW installerat. Till sist når turnén Örebro och åker den 9 oktober till bostadsrättsföreningen Örebrohus nr 44. De har 100 kW installerad solcellseffekt sedan förra sommaren, och med ett enda abonnemang till elnätet kan de använda solelen till både fastighetselen och behovet i lägenheterna.

Läs mer om Solturnén

Se Energikontorets film om fördelarna med solel

Sidan granskades den 27 september 2018

Innehållsansvarig: Ylva Gullberg