Den hållbara staden i fokus på årets klimatdag

Simon Iaffa Nylén

Simon Iaffa Nylén.

Den 22 november var det åter dags för Energi- och klimatdagen i Örebro. Temat för årets klimatdag var samverkan och den hållbara staden, ett tema som lockade så många att extrastolar fick bäras in i lokalen.

Energi- och klimatdagen inleddes med att Simon Iaffa Nylén från Fastighet AB Regio berättade om företagets strategiska hållbarhetsarbete i Vivalla/Boglundsängen.

Arbetssättet är att skapa engagemang och utveckla gemensamma arbetssätt med andra aktörer i området, i det här fallet Örebrobostäder (Öbo), HSB, Västerporten, Ica fastigheter m.fl. De tittar på de sociala frågorna utanför de egna fastighetsgränserna och tar på så sätt ett större grepp om området.

Det långsiktiga målet är att tillgodose behovet av sysselsättning och andra funktioner i Vivalla/Boglundsängen. Att samverka är det som en gång skilde homo sapiens från neanderthalarna, menar Simon Iaffa Nylén och lyfter samarbete som vägen till den hållbara staden:

- Att tänka ”vi har våra processer och andra aktörer sina” funkar inte. Vi är alla en del av samhället och vi måste samverka, säger han.

Hus som pratar med varandra

Ett annat område i Örebro kommun som lyftes som ett gott exempel på samverkar var kvarteret Tamarinden, som planeras i Sörbyängen och som ska stå klart 2025. Här samarbetar Örebro kommun med Örebrobostäder och Eon för att skapa ”Sveriges första hållbara stadsdel” med byggnader som kommunicerar med varandra för att reducera, producera, lagra och dela energi.

- Negawatt i stället för megawatt! sammanfattade Georg Lannge på Eon kvarteret Tamarinden.

Hållbara transporter av varor

En annan sida av hållbarhet är transporter. Genom att samordna varudistributionen kan transporterna minska med 50–80 procent, berättade Fredrik Mårdh på Nationellt centrum för samordnad varudistribution. I dagsläget arbetar drygt 40 av landets kommuner med samordning av varutransporter. I Örebro län är det än så länge bara Örebro kommun som arbetar på detta sätt.

Cykelvänliga arbetsplatser prisades

Hållbara transporter handlar också om hur vi människor själva förflyttar oss. Och ett projekt som fokuserar på just pendling är Hållbart resande i Örebroregionen. På Energi- och klimatdagen höll projektet prisutdelning i utmaningen Cykelvänlig arbetsplats, där 13 arbetsplatser i länet fick uppmärksamhet för sitt cykelfrämjande arbete för sina medarbetare.

- Transporter står för 40 procent av koldioxidutsläppen i länet och därför är det är viktigt att vi satsar mer på hållbart resande. Utmaningar som Cykelvänlig arbetsplats kan vara en morot för att få fler att cykla, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen tillika moderator för Energi- och klimatdagen 2019.

Vilka arbetsplatser som deltagit i Cykelvänlig arbetsplats och hur det gick för dem i utmaningen kan du läsa på www.tänktanken.nu

Kajsa Milstam och Caroline Balkstedt, Tolk- och översättarservice

Kajsa Milstam och Caroline Balkstedt, från Tolk- och Översättarservice, en av länets mest cykelvänliga arbetsplatser.

Publik på Energi- och klimatdagen 2019

Publiken på Energi- och klimatdagen 2019.

Sidan granskades den 24 november 2019

Innehållsansvarig: Linda Svensson