Här är finalisterna för årets energi- och klimatpris

Nu är finalisterna till årets energi- och klimatpris utsedda. Fyra finalister har valts ut i kategorierna Årets föredöme/inspiratör inom näringsliv eller ideell sektor och Årets föredöme/inspiratör inom offentlig sektor.

I kategorin Årets föredöme/inspiratör inom näringsliv eller ideell sektor tävlar Melins fastigheter/Ica Maxi i Kumla och Solel i Bergslagen. I kategorin Årets föredöme/inspiratör inom offentlig sektor tävlar Lindesbergsbostäder och Karlskoga kommun.

Priset delas ut årligen till personer eller organisationer som inspirerat eller varit föredöme för insatser som lett till minskad klimatpåverkan, energieffektivisering eller ökad användning av förnybar energi. Vinnarna utses av Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd och tillkännages i höst.

Årets föredöme/inspiratör inom näringsliv eller ideell sektor

Melins fastigheter och Ica Maxi i Kumla

Melins fastigheter AB har tillsammans med ICA Maxi i Kumla visat prov på ett bra systemtänk kring energi och miljöfrågor där energi som inte används kan nyttjas.

Tillsammans möjliggjorde de att värme från livsmedelsbutikens kylanläggning kunder återvinnas i hyresfastigheter. Vidare har de spridit sina resultat och erfarenheter till andra. De visar vägen framåt där fastighetsägare och hyresgäster tillsammans kan göra mer för en mer hållbar värld.

Solel i Bergslagen

Solel i Bergslagen är en av mycket få andelsägarföreningar i Sverige som länge drivit frågan och kämpat för mer solel. Med sin modell möjliggör de för fler att investera i solel än de som har egna tak där en kan sätta upp solpaneler.

2019 installerade andelsägarföreningen Solel i Bergslagen sin tredje solcellsanläggning. Denna gång är placeringen på Fröviskolans tak. Föreningen arbetar också tillsammans med skolan och dess elever för att inspirera och utbilda inom energifrågor, och de har också satt upp en display som visar elproduktionen som elever och personal kan följa.

Årets föredöme/inspiratör inom offentlig sektor

Lindesbergsbostäder AB

Lindesbergsbostäder AB har under 2019 färdigställt flera träbyggnationer (Kvarteret Gåsen, Bergsparken och Golfhusen) i olika stilar. Att bygga i trä är verkligen i tiden men är långt ifrån ett självklart val i svenska kommuner idag.

Med detta modiga val av material har Lindesbergbostäder visat att bygga i trä inte kostar mer än att bygga i betong och stål, de har visat att träbyggnader kan se ut på olika sätt för att passa in i olika stadsmiljöer och framförallt har valet av material gett flera klimatvinster. Trä är det enda byggnadsmaterialet som är förnybart. Att bygga trähus innebär radikalt lägre koldioxidutsläpp än traditionellt byggande.

Karlskoga kommun

Karlskoga kommun har på flera olika sätt arbetet med att förändra resmönster både gentemot människor som bor eller arbetar i Karlskoga och kommunens egna anställda.

De har bland annat jobbat med en på prova-på-kampanj till arbetstagare som vill använda Arbetsskytteln i Karlskoga, arbetat med reserådgivningar inom organisationen, anlagt ny cykelväg och cykelparkering och haft aktiviteter kring detta.

Läs mer om energi- och klimatpriset på länsstyrelsens webb.

Sidan granskades den 16 april 2020

Innehållsansvarig: Linda Svensson