Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hållbart resande i Örebroregionen

Hållbart resande i Örebroregionen var ett treårigt projekt med syftet för att få fler att gå, cykla och åka kollektivt till jobbet och på tjänsteresor i stället för att ta bilen. Projektet avslutades våren 2020.

 

Projektet är en viktig del i arbetet att uppnå våra regionala energi- och klimatmål samt målet i vår regionala utvecklingsstrategi om att Örebroregionen ska vara Sveriges hjärta med hög livskvalitet i en hållbar och attraktiv region.

Projektets delar

Projektet är uppdelat i sex delaktiviteter som alla ska bidra till att andelen hållbara persontransporter i företag och organisationer i regionen ökar. Detta ska i sin tur leda till minskade koldioxidutsläpp och hållbar tillväxt.

Delaktiviteterna är:

  1. Plattform för hållbart resande: Ett nätverk för hållbart resande mellan kommunerna och andra aktörer för att öka kunskapen om hållbart resande och dela erfarenheter.
  2. Fördjupad reserådgivning och resfria möten: Anställda i företag, kommuner och organisationer får rådgivning om hur de kan resa hållbart med cykel ch kollektivtrafik till jobbet och på tjänsteresor samt hur de kan använda distansmötesteknik istället för att resa.
  3. Prova-på-kampanjer för kollektivtrafiken: Jobbpendlare får möjlighet att prova på kollektivtrafiken under en testperiod.
  4. Ger en ny cykelväg och informationsåtgärder om den fler cyklister? I detta delprojekt arbetar vi med att informera boende om en ny cykelväg som kommer att byggas under 2018. Det kommer troligtvis också finnas möjlighet att låna och prova elcykel för att pendla på den aktuella sträckan. Efter informationsåtgärderna kommer vi utvärdera om dessa har gjort att cyklandet har ökat på sträckan.
  5. Örebro cyklar och åker buss till jobbet: Örebroarna ska få information om hur de kan byta bilen till jobbet mot cykel och kollektivtrafik.  
  6. Cykelvänlig arbetsplats: Företag och organisationer får vara med och tävla om vilken arbetsplats som är mest cykelvänlig i Örebroregionen.

Finansiärer och deltagare

Projektet får stöd av Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Örebro län.

Följande aktörer deltar och medfinansierar projektet: Askersunds kommun, Degerfors kommun, Hallsbergs kommun,  Karlskoga kommun, Kumla kommun, Laxå kommun, Lekebergs kommun, Lindesbergs kommun,  Nora kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsstyrelsen i Örebro län och Örebro universitet.

Bakgrund till projektet

Bakgrunden till projektet är flera års diskussioner med bland annat kommunerna om behovet av att arbeta regionalt med att öka det hållbara resandet. Under 2015 och 2016 genomförde Region Örebro län en förstudie för att få underlag inför ett framtida arbete med hållbart resande i länet. Utifrån förstudien togs projektet Hållbart resande i Örebroregionen fram.

EU-loggan

    


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 augusti 2020

Innehållsansvarig: Mirja Mattsson

Publicerad av Jessica Jeppson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/hallbartresande

Kontaktpersoner

Mirja Mattsson 
Utvecklingsledare
019-602 89 30

Jessica Jeppson
Kommunikatör
019-602 60 27

Webbplats Tänk tanken