Kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om ny kulturplan

Den 25 september fattade Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd beslut om att godkänna en ny kulturplan. Nu väntar beslut i regionfullmäktige innan planen slutgiltigt kan träda i kraft.

Att ge alla människor, oavsett bostadsort, ålder, kön och bakgrund, tillgång till kultur och skapande är en viktig grundsten i vår demokrati.

- Det är en mänsklig rättighet att kunna ta del av kultur och att ha möjlighet att uttrycka sig konstnärligt. Därför är det glädjande att vi i nämnden fattat beslut om en uppdaterad kulturplan som bidrar till en fortsatt demokratisk samhällsutveckling, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd.

Region Örebro län har i dialog med civilsamhället, länets kommuner, kulturinstitutioner och professionella kulturskapare uppdaterat den befintliga kulturplanen. Under namnet ”Tillsammans skapar vi ett bättre liv med kulturen som kraft” ska den nya planen, den tredje i ordningen, gälla för åren 2020-2023.

Höga ambitioner

- Vi håller fast vid principen om att en armlängds avstånd ska råda mellan kultur och politiken. Det är viktigt att värna den konstnärliga friheten, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd.

För att fullt ut ta tillvara på kulturens möjligheter präglas den nya kulturplanen av samverkan, såväl mellan regionala verksamheter som med utomstående kulturskapare. Men fokus ligger även på samverkan mellan olika ämnesområden.

- Kulturplanen lyfter till exempel samverkan mellan kultur och hälsa eftersom vi vet att kultur stärker välbefinnandet både i förebyggande och läkande syfte. Att använda det förebyggande arbetets positiva effekter tror vi är bra för hela länet såväl mänskligt som ekonomiskt, säger Malin Silén (KD), ledamot i Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd.

Den 25 oktober 2019 beslutar regionfullmäktige om den slutliga fyraårsplanen.

Sidan granskades den 23 januari 2020

Innehållsansvarig: Katarina Strömgren Sandh