Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Kultursatsning på barn och unga och hela länets kultur

Region Örebro län satsar 1,2 miljoner kronor på fem kultursatsningar i länet. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden den 26 april. Satsningen riktas mot barn och unga samt för att möjliggöra kulturarrangemang i hela länet.

- Kultur är viktigt i sig, men i vår tid är det inte minst viktigt att peka på att kulturen också spelar en betydelsefull roll i en demokratisk samhällsutveckling, säger Torbjörn Ahlin (C), regionråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det handlar bland annat om inkludering och att med kulturen som kraft kunna växa som människa.

- Alla barn och unga har rätt till kultur, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. I den här satsningen tillför vi bland annat pengar till projektet Imagine/songlines som vill ge unga människor som flytt möjligheter att hitta in i svenska musik- och kulturverksamheter.

- I hela Örebro län ska det finnas möjligheter att ta del av kultur, säger Malin Silén (KD), ledamot i kultur och fritidsnämnden. Därför ges en del av stödet till Stadra teater för att de bland annat ska nå barn och unga på fler orter i länet. Tillsammans med kommunerna stöttar vi också de viktiga kulturskolorna i en extra satsning.

Beslutet innebär att:

300 000 kronor går till Stadra Teater för att kunna ha bättre kontinuitet i sin verksamhet, och för att de ska kunna turnera i länet och även i högre grad nå barn och unga.

300 000 kronor går till Imagine/Songlines (via Länsmusiken). Det är ett musikevenemang för unga med spridning i många län, med särskilt fokus på nyanlända.

200 000 kronor går till Arrangörskap mindre orter i samverkan med Riksteatern/Länsteatern och bygdegårdar som möjliggör att ensembler kan komma ut.

200 000 kronor går till Kulturskolor i regional samverkan, ett projekt med kommunerna.

200 000 kronor går till Scenit/Kulturhuset för arbete med arrangörsbidraget Ung peng i Örebro län.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 23 januari 2020

Innehållsansvarig: Rikard Åslund

Publicerad av Mia Eriksson