Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Budget för en utvecklande och fri kultur i länet

Självförverkligande, delaktighet, skaparglädje, frihet för kulturen och barns rätt till kultur. Det är några av huvudlinjerna i verksamhetsplan och budget för Region Örebro läns satsningar inom kulturområdet 2020. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat i dag den 6 februari.

Budgeten omsätter 167 miljoner kronor, varav nästan 48 miljoner kronor går till föreningsbidrag och 100 miljoner kronor till kulturinstitutionerna enligt den så kallade samverkansmodellen. Där ingår också en höjning av bidraget till Länsteatern.

Mår bra av kultur

- Vi människor mår bra av kultur, den är både nyttig och hälsofrämjande, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i nämnden. Kulturupplevelser är en fundamental del av människors självförverkligande och delaktighet i samhället.

Bildning stärker demokratin

- Bildning bidrar till att stärka och utveckla demokratin, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i nämnden. Ett levande kulturliv och folkbildning är viktigt för hela länet. Bildning är ett sätt att vaccinera sig mot snedvriden och falsk information som dessvärre sprids alltmer i olika medier.

Barns delaktighet prioriterat

- Barns delaktighet av kulturen är ett prioriterat område, säger Malin Silén (KD), ledamot i nämnden. Varje barn har rätt till kultur, oavsett levnadsvillkor, familjens inkomst eller var det bor. Vårt arbete med KulturKraft – kultur åt varenda unge syftar till att stärka barns delaktighet av kulturen.

På armlängds avstånd

Torbjörn Ahlin, Eva-Lena Jansson och Malin Silén framhåller tillsammans att skaparglädje och kultur gynnas av frihet. Politiken ska akta sig för att vara smakdomare och bestämma kulturens innehåll.
- Vi ska som politiker skapa förutsättningar för kulturen och sedan ska vi finnas på armlängds avstånd från utövandet. Utan denna tillit till utövarna förtvinar kulturen.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 6 februari 2020

Innehållsansvarig: Katarina Strömgren Sandh

Publicerad av Mia Eriksson