Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Samarbete i Hallsberg gör skillnad på riktigt

ATV & Maskin och Aniara Maskin & Fastighet har ett gott och välfungerande samarbete. När försäljningen ökar i butiken kan arbetskapaciteten öka i verkstaden – en vinst för båda företagen, för kunderna och kanske främst för de som arbetar i verkstaden. Tillsammans ger de nämligen ungdomar en chans att komma in i arbetslivet. Ungdomar som annars står långt ifrån arbetsmarknaden.

I kärnan av Hallsberg ligger ATV & Maskin. En butik där kunder kan köpa bland annat fyrhjulingar, mopeder, fritidsprodukter och tillbehör av olika slag. Till varje maskin som en kund köper ingår alltid full service, vilket i sin tur kräver en skicklig maskinverkstad. Något som verksamhetsansvarig Mattias Åkesson är tacksam för att han har i dag.

- Vi har inlett ett samarbete med maskinverkstaden Aniara Maskin & Fastigheter som ligger vägg-i-vägg. Det är tack vare deras snabba service som vi har möjlighet att sälja så mycket maskiner som vi gör. Det är svårt för en person att reparera fem mopeder på en dag, men eftersom de är många som arbetar i verkstaden så hinner dem det, säger Mattias.

Aniara är en yrkesförberedande och praktisk verksamhet för människor som behöver en extra skjuts in i arbetslivet. Hit kommer personer som av olika skäl hoppat av skolan, gått hemma hela livet eller som haft för lågt självförtroende för att börja arbeta.

I verkstaden får de som arbetstränar meka, utveckla och bygga maskiner. De kan vara skolungdomar som gått fordonsprogrammet eller bara har ett intresse för maskiner. De kan också vara personer som har svårare diagnoser, som i stället får testa på allt från fastighetsskötsel eller städ till att möta kunder i butiken.

- Vi är inte billigare, men vi är fler. Det innebär att vi kan ta samma pris, samtidigt som vi är mer effektiva och bidrar till en högre kvalité för kunden, säger Tommy Karlsson, verkstadsansvarig på Aniara.

Innan en person börjar arbeta på Aniara görs en kartläggning för att se vad personen klarar av och inte. Kartläggningen kan dock göra att personen sätter upp vissa psykiska spärrar, redan innan hen startat sin arbetsträning. Men efter en tid av ökad tillit, ökat ansvar och ökat självförtroende märker ofta personerna att de klarar mer än de trodde från början.

- Det var en kille från särskolan som började som deltagare hos oss. Han stammade, vilket gjorde honom blyg, så ingen hade lagt märke till att han egentligen var väldigt duktig. Efter hans tre första dagar hade han ett truckkort. Han var även skicklig på att köra bil och backa med kärra. Vi hjälpte honom att träffa en talpedagog och med tiden var det inga problem med talet längre. Vi anställde honom och hade honom som anställd i flera år. Nu arbetar han på en bilverkstad i Kumla, berättar Tommy.

 
Ungdomarna som arbetar här känner att de får ett mer meningsfullt liv, fler vänner och självförtroendet att fungera i ett sammanhang som de kanske aldrig klarat av tidigare. Det finns personer som inte velat göra sin arbetsträning hos Aniara, men som ändå kommit tillbaka och sagt att det var just den upplevelsen som förändrade hela livet för dem. Tommy menar att det är vanligt att människor kommer tillbaka för att visa upp sitt körkort, berätta om sin familj och sin nya anställning.

- Ofta ser jag väldigt stor skillnad från när människor kommer hit första gången, tills att de slutar. Jag gillar att hjälpa människor och det ger mig en kick att se den utvecklingen som det här arbetet bidrar till, säger Tommy.

Stiftelsen Activa bedriver verksamheten vid Aniara, där verksamhetens främsta syfte är att bidra till tydliga samhällsvinster. Tack vare försäljning av tjänster och det goda samarbetet med ATV & Maskin, kan de skapa arbetstillfällen och affärer som gynnar båda företagen. Utan detta avtal kanske deras arbete hade varit mindre omfattande än det är i dag.

- Alla jobb vi får in är viktiga och samarbetet med butiken har varit väldigt positivt. Jag har alltid ett leende på läpparna när jag åker till jobbet på morgonen, för jag vet att det alltid kommer hända galna saker som jag inte kan förutspå. Så länge det känns roligt, kommer jag nog alltid vilja jobba med det här, avslutar Tommy.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 29 september 2020

Innehållsansvarig: Rebecca Larsson

Publicerad av Rebecca Larsson

Mer information

Region Örebro län arbetar för att öka deltagandet och inflytandet av civilsamhälle och social ekonomi i det regionala utveckling- och tillväxtarbetet.

Föreningar, stiftelser och sociala företag har viktiga roller för utvecklingen i hela länet. Därför vill Region Örebro län skapa långsiktiga förutsättningar för civilsamhället och den sociala ekonomin.

Läs mer om Region Örebro läns arbete med socialt företagande och civilsamhälle