Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fredagsakademi – Hur tacklar vi klimatutmaningen?

Mattias Goldmann tog med oss på en global virtuell resa genom 15 olika tidzoner. I varje tidzon stannade han upp i en geografisk plats och berättade om en drivkraft för klimatförändring.

Mattias Goldmann föreläser

Den 26 april besökte Mattias Goldmann, vd för Fores, Fredagsakademin där han öppnade upp för samtal om klimatutmaningarna. Hur ska vi resonera kring utmaningarna och hur tacklar vi dem? År 2016 utsågs Mattias till mäktigast i Hållbarhetssverige.

Resan började i soluppgångens land, Japan.

- Om man försöker tvinga fram någonting blir det inte alltid som man tänkt, sa Mattias och hänvisade till Kyotoavtalet som flera länder hoppade av.

- När man senare tog fram Parisavtalet sa man istället till länderna ”Har du lust att vara med?”.

De sjunkande öarna

- Man kan inte längre tänka att vi kommer undan klimatanpassningarna.

Många öar, som Maldiverna och Indonesien, hotas av stigande vattennivåer. Miljontals människor kommer att behöva hitta nya ställen att bosätta sig på.

Sverige, ett föregångsland

Sverige står idag för ca 0,15 procent av världens utsläpp. Om man mäter utsläppen som sker i andra länder på grund av svenskarnas konsumtion är siffran betydligt högre. Sverige är ett föregångsland, trots att vi är små. Därför är våra förändringar viktiga.

Fores Klimatprogram har fokus på att hitta lösningar som innebär att människans påverkan på miljön minskar och att Sverige blir ett föregångsland internationellt.

Arktis

Den globala virtuella resan slutade i Arktis, där vi hittar symbolen för kampen med klimatförändringarna - isbjörnar på smältande isblock.

- Förr var det bara en symbol om en tänkbar framtid – idag är det verklighet.

Mattias gjorde även uppehåll i Indien, Polen, Marrakech, Medelhavet, Afrika, Påskön m.fl.

Ketchupeffekten

- Varje sak vi faktiskt gör skjuter på misslyckanden. Det är en kamp mot klockan. Det räcker med rätt få som tror att det går. Det är som ketchupeffekten.

- Små förändringar i vårt beteende kan göra stor skillnad för klimatet.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 maj 2019

Innehållsansvarig: Karolina Vestman

Publicerad av Karolina Vestman

Klimatinfo för alla

Det har länge behövts en guide som enkelt och tydligt beskriver klimatfrågans kärnvärden och hjälper oss att fatta beslut på kloka grunder. Därför presenterar Tankesmedjan Fores och Studieförbundet Vuxenskolan skriften Klimatinfo för alla.