Socialt företagande i Örebro län

Region Örebro län arbetar ständigt för att öka deltagandet i och inflytandet av socialt företagande och ekonomi i länet. Men vad är egentligen socialt företagande? Vilken samhällsvinst bidrar dessa verksamheter till och vilken effekt har de sociala företagen på människor som arbetar hos dem?

I filmen No one is left behind från Interreg Europe får vi möta Helena och Tony. Helena berättar att hon tagit överdoser av narkotika och Tony har begått brott och hamnat på anstalt ett flertal gånger. Men det var innan de började arbeta på det sociala företaget Re:form.

Sociala företag startas och utvecklas med den gemensamma drivkraften att möta olika utmaningar i samhället

Personer som startar ett socialt företag hittar ofta innovativa lösningar för att exempelvis minska psykisk ohälsa, skapa en bättre integration eller samverka för att fler människor ska komma ut i arbetslivet.
Sociala företag kan bedrivas i flera olika organisationsformer, bland annat som aktiebolag, som ekonomiska föreningar, kooperativ eller ideella organisationer. Vinster inom sociala företag återinvesteras i verksamheten eller kan användas för att starta andra sociala företag. Därför är företagsformen viktig för att bidra till ett mer inkluderande och hållbart samhälle.

För att skapa en hållbar tillväxt behövs fler sociala företag som kan bidra till sociala och miljömässiga samhällsvinster

Region Örebro län är sedan januari 2017 projektpartner i ett internationellt samverkansprojekt mellan sex regioner i Europa. Projektet heter RaiSE och finansieras av Interreg Europe. Det är inte det enda projektet som drivs för att skapa långsiktiga förutsättningar för civilsamhället och den sociala ekonomin, utan det finns ett engagemang på både regional, nationell och europeisk nivå. Budskapet är tydligt: sociala företag är viktiga för att bidra till ett mer inkluderande och hållbart samhälle.
I Sverige finns det dock en låg allmän kännedom om sociala företag. Det finns därför ett stort behov av att lyfta fram vad ett socialt företag är och vilken samhällsnytta dessa företag bidrar med. Målsättningen är att projekten inom Region Örebro län ska öka samarbetet mellan de sociala företagen, med det privata näringslivet och med offentlig verksamhet i Örebro län.
Här finner du mer information om socialt företagande och om projekten som drivs inom Region Örebro län

Sidan granskades den 15 oktober 2019

Innehållsansvarig: Anders Bro