Oviss framtid när den globala ekonomin bromsar och arrangemang ställs in

Med ett regeringsuppdrag som regionalt utvecklings-ansvarig ska Region Örebro län samordna arbetet med hållbar utveckling i Örebro län. Det handlar bland annat om att ta ett samordnande ansvar för den regionala näringslivspolitiken och kulturpolitiken.

Att med olika insatser för länets företag arbeta för att dämpa de ekonomiska effekterna av virusutbrottet.

- Vårt uppdrag är att skapa goda miljöer för näringslivets utveckling och stärka företagens konkurrenskraft. Vi har en rejäl verktygslåda för det. Just nu ser vi över de konkreta behoven bland länets bolag för att skapa en bild av hur olika branscher drabbas av coronaviruset/covid-19, säger regionråd Irén Lejegren (S).

I nästa fas av krisen handlar det om hur verktygslådan ska användas för att livskraftiga företag inte ska gå omkull när mycket i ekonomin sätts på paus. Region Örebro län är ägare och finansiär i det regionala innovations- och företagsstödjande systemet där flera aktörer, bland andra Almi, har viktiga roller att spela för företags tillblivelse, utveckling och tillväxt.

- Vi för löpande dialog med Näringsdepartementet och myndigheter som Tillväxtverket och Vinnova. I länet har vi ett gott samarbete med alla kommuner inom Business Region Örebro. Tillsammans kan vi göra skillnad för företagen, säger Irén Lejegren.

För kultursektorn och civilsamhällets aktörer kommer virusutbrottet att leda till en allvarlig situation på både kort och lång sikt.

- Inställda arrangemang drabbar institutioner och föreningar såväl som kulturföretag och fria kulturskapare. Här för vi samtal med Kulturdepartementet, Statens kulturråd, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och med institutionerna. Det är viktigt för vår demokrati att den kulturella infrastrukturen i länet säkerställs både för kultursektorn och för civilsamhället, säger regionråd Torbjörn Ahlin (C).

Sidan granskades den 20 mars 2020

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk