Vässad upphandling gynnar sociala företag i länet

Genom upphandlingsmetod kan kommuner och regioner gynna sociala företag. Det är både Region Örebro län och Skanska levande bevis på.

Sociala företag är verksamheter som alla har en dröm om att lösa ett samhällsproblem och både EU och den svenska regeringen vill gynna den sociala ekonomin. På många håll och kanter i Sverige drivs projekt för att de sociala företagen ska få bättre finansieringsmöjligheter eller för att kommuner och regioner ska anställa fler sociala företag som leverantörer av välfärdstjänster.

- Vi genomför cirka 100 annonserade upphandlingar om året och vi försöker ta så stort socialt ansvar vi kan. Bland annat upphandlar vi cykelservice från det sociala företaget Cykelreturen, vi har biltvätt på våra bilpoolsbilar från RE:form och vi arbetar aktivt för att öka deltagandet vid mammografiscreening i områden i länet med särskilt lågt deltagande, säger Carl Ryrberg, upphandlingsjurist Region Örebro län.

Boendebyggarna skapar fler jobb i länet

Magnus Ryström, idag arbetschef på byggföretaget Serneke, ser stora möjligheter att samarbeta med sociala företag i Campus-projektet där Serneke nyligen vunnit Region Örebro läns upphandling. Han har erfarenhet från flera byggprojekt med fokus på social hållbarhet, bland annat Vivalla-projektet som Örebrobostäder upphandlade år 2012.

I upphandlingen ställdes krav på att entreprenören skulle driva ett socialt projekt, Boendebyggarna, som skulle leda människor till egen, långvarig försörjning. Magnus arbetade som projektchef för Skanska på den tiden:

- Målet var att 50-80 personer skulle få praktik och att utbildningar skulle hållas under projekttiden. De sökande behövde inte ha några krav på erfarenhet från byggbranschen. De enda krav som ställdes på de sökande var att de skulle vara arbetslösa, vara inskrivna på Arbetsförmedlingen och vara bosatta i Vivalla, säger Magnus.

Projektet Boendebyggarna blev ett framgångsrecept. Augusti 2016 hade ungefär 60 personer registrerades som boendebyggare i projektet och 18 personer fick en anställning efter projekttidens slut. Boendebyggarna själva kände också av flera hälsoeffekter, dels fick de en fot in i arbetslivet och för många var detta ett första steg mot självförsörjning.

Sidan granskades den 12 mars 2020

Innehållsansvarig: Rebecca Larsson

Publicerad av Rebecca Larsson

Vad är sociala företag?

Sociala företag är företag som (oberoende av juridisk företagsform) driver affärsmässig verksamhet som ett medel för att uppnå ett eller flera samhällsnyttiga mål. Det kan vara exempelvis handla om att minska utanförskap, förbättra klimatet och miljön eller bidra till en tryggare livsmiljö.