Loka-dagarna 2018

Digitalisering och attraktionskraft var temat för Loka-dagarna. Vi mötte Anders Ekholm och Josefina Syssner. Dessutom 14 länsbor som presenterade sina verksamheter.

Loka-dagarna är en konferens för där Partnerskapet för regional utveckning möts under två dagar. Attraktionskraft, digitalisering och jämställdhet var årets fokusområden. Deltagarna fick ny kunskap och inspiration både av forskare och av verksamhetsledare som varje dag jobbar för en hållbar utveckling i vårt län.

Mulle Meck modell för framtidens IT-lösning

Adam Vikström, vd på Deligate, berättade om sitt företag. Han har tagit fram en enkel applikation som håller koll på bäst-före-datum i livsmedelsbutiker och som hjälper dem att minska sitt matsvinn. Adam är 22 år och digital inföding, men hans kunder är inte det. Därför har Mulle Meck, ett dataspel för de allra minsta barnen, varit modell för hans IT-lösning.

- Till Mulle Meck finns inte någon instruktionsbok, det är helt självinstruerande. Vi lämnar inte vår kund förrän de har systemet i mobilen och kan använda det.

Flera av de goda exemplen som lyftes på Loka-dagarna handlade om att ge unga en plats i dagens samhälle. Titta gärna på deras tre minuter långa presentationer under rubriken Goda exempel: El Sistema och Spelrum tar musiken till hjälp, Arbetsmarknadskunskap visar hur man använder sina fritidsintressen för att bli anställningsbar och Linje 14 får ungdomar att våga satsa på att läsa vidare på universitetet.

Möjligheter och fallgropar

Anders Ekholm, vice vd Framtidsinstitutet, gav en exposé över både fantastiska möjligheter och tuffa fallgropar när det gäller digitaliseringen.

- Mät och mät ofta, först då kan du se förändringar. Det gäller också att hålla koll på sina datakällor och vara noggrann med vad man mäter, förmanade Anders Ekholm.

Vattenförbrukning är till exempel ett bra sätt att mäta hur många som bor i ett område. Här finns förstås de invånare som SCB räknat, men också turister, asylsökande, gästarbetare och andra som inte finns i registerdata.

- När vi får stora volymer data då kan vi använda koppla på AI och få smarta system som effektiviserar offentlig verksamhet.

Här väcks många frågor om integritet. Ekhom menar att vi ska låta användarna själva avgöra om det är integritetskränkande att samla in data.

- Du kanske inte vill ha kameraövervakning i sovrummet, men den som störs av nattpatrullen varje natt tycker att kameran erbjuder trygghet utan att någon öppnar dörren.  Då kan nattpatrullen åka till dem som verkligen behöver hjälp.

Mindre många men samma behov

Josefina Syssner, forskare på Linköpings universitet, har just släppt boken Mindre många. Hon började visa kartor med befolkningsutveckling. I Japan finns många orter som förväntas tappa halva sin befolkning till 2050!

- Befolkningsförändring har konsekvenser för det offentliga på snart sagt alla områden – både där det växer och där det krymper. Det är en viktigt förutsättning att ha med sig att befolkningstillväxt inte är normen i Sverige, säger Josefina Syssner. Dessutom när urbaniseringen sig själv. Om två personer flyttar från landet till staden så föds ju inte bara deras barn utan även barnbarn där.

En del forskare menar att förmågan till fantasi, att tänka sig bortom det existerande nuläget – är något av det som gör oss till människor. Därför menar Syssner att visioner, där vi sätter ord på vad vi uppfattar som viktigt och eftersträvansvärt just nu, är viktiga.

- Ni har ju formulerat en gemensam vision i RUS, något ni vill sträva emot. Allmän och lika rösträtt. Gratis utbildning. Fri sjukvård. Krav på klimat, miljö och hälsa. Mänskliga rättigheter. Allt detta har krävt att någon formulerade visioner om just detta - i tider när det verkade fullkomligt omöjligt.

Sidan granskades den 19 oktober 2018

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk