Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nutid och framtid i Örebro län

Vi kan förbereda oss för framtiden! Det var budskapet på RUS-forum, en dag som erbjöd möjligheter att spana bakåt, framåt och runt i omvärlden.

 Deltagar på RUS-forum samtalar i grupper.

Skapa framtiden själv!

Micco Grönholm, Head of future, Helsingbors stad bekämpar felrädslan i hela organisationen. År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. För att nå dit behöver staden går från att vara utförare till att vara en möjliggörare.

- Vi vill göra en förflyttning inom tre områden när det gäller kultur, struktur och förmågor:

  1. Från strategier och planer till tester och lärdomar
  2. Från att göra saker rätt till att göra rätt saker
  3. Från någon annans ansvar till allas vardag.

- Vi frågar oss: Hur kan jag testa det här i så liten skala som möjligt? Vad händer om den går åt helt fel håll? Kommer någon att dö? Annars testar vi! Det som funkar skalar vi upp. 

Erfarenhet från framtiden

När man tränar scenarier skaffar man sig erfarenheter som ökar beredskapen för den oväntade framtiden. Eva Moe, verksamhetsledare på Reglab, menar att man får en framtidsblick för sin egen organisation.

- Organisationer med framtidsberedskap tar inte del av omvärldsanalys en gång per år, utan det är stående punkt på veckomötet. Var den personen som säger "Tänk om …" minst en gång i veckan, helst varje dag. Då blir ni en framsynt organisation!

Backcasting är ett verktyg som hjälper oss att placera förändringar tidsmässigt.

- Om vi ska ha noll-utsläpp 2040. Vad ska vi då ha gjort 2035? 2030? 2025? Idag? Och vilka konsekvenser blir det? Det här tar tid att göra, men jag menar att vi måste ta oss den tiden. Vi ägnar oss åt att släcka bränder istället för att förebygga dem.

 

Nätverk skapar nya värden 

Robin Teigland, professor på Chalmers, efterlyser lösningsfinnare istället för problemlösare.

- Problemet är att vi helst nätverkar med dem som är så lika oss som möjligt, för lika barn leker bäst. Men, olika barn leker ännu bättre!

Det är i nätverk med olika kompetenser, kanske från olika organisationer och med olika drivkrafter, men med samma mål som riktigt spännande lösningar kommer fram. Det skapar nya värden i form av nya produkter och tjänster eller effektivare processer.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 juni 2019

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk

Publicerad av Sofia Kjörk

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/rusforum190528