Petra Svensson på Fredagsakademin 1 mars

Det finns en bläckfisk som likt en kameleont anpassar sig till sin omvärld. Så beskriver Petra Svensson arbetet som strateg för ett tvärsektoriellt perspektiv.

-I mötet mellan den horisontella styrningen och den sektoriserade organisationen så uppstår det brytpunkter, jag kallar det komplexiteter, säger Petra Svensson, postdoktor, Linköpings universitet.

Dessa kan delas upp i politisk komplexitet, organisatorisk komplexitet samt identitetskomplexitet.

-Ibland är det så många horisontella frågor att det uppstår perspektivträngsel.

Petra nämner att i små kommuner är det enklare att lösa detta då man arbetar närmare varandra, till skillnad från de större kommunerna där strategerna inte arbetar nära kommunledningen.

Politisk styrning och personlig charm

Efter drygt en timmes föreläsning serverades det fika som kombinerades med frågor som diskuterades i mindre grupper runt olika bord. Några av frågorna som diskuterades var:

Varierar det strategiska arbetet beroende på vilket politikområde man arbetar med och vilken nivå man befinner sig på? Vad behöver man få med sig utbildningsmässigt för att hantera den strategiska rollen? Vilka är framgångsfaktorerna i strategiskt arbete för att hantera dessa olika komplexiteter och förvaltningsdiskurser, och nå resultat?

När bordsdiskussionerna var klara samlades alla igen och diskuterade tankar och reflektioner som sagts:

-Det är viktigt vad politiken säger för legitimiteten. Det var en av reflektionerna över hur man ska förhålla sig i perspektivträngseln.

-Ibland behöver man även använda sin personliga charm.

Sidan granskades den 4 mars 2019

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk