Kartläggning av äldreforskning och utvecklingsarbeten

Vilken forskning och vilka större utvecklingsarbeten pågår i Örebro kommun och regionen? En kartläggning har genomförts för att ge information om nuläge och för att se möjligheter till fördjupad forskning/utveckling samt identifiera kunskapsluckor inom området.

Inom projektet ”Gränslöst samarbete för äldre” där ett av förbättringsområdena var ”Forskning och utveckling tillsammans”, har ett arbete inletts i samarbete mellan Region Örebro län, Örebro kommun och universitet i syfte att ge en helhetsbild av vilken forskning och vilka större utvecklingsarbeten som pågår inom Örebro/länet. Arbetet har genomförts för att kunna ge information om nuläge men också se möjligheter till fördjupad forskning/utveckling samt identifiera kunskapsluckor inom området.

I en första kartläggning har 42 forskningsprojekt identifierats. Projekten varierar i omfattning, vissa är enskilda projekt och andra består av flera delprojekt. Projekten är även i olika faser från nystart till slutrapportering och några är fortlöpande över tid. Tio områden har identifierats inom vilka dessa projekt har grupperats, dock med reservation för att bredden i vissa projekt gör att de tangerar fler områden: Mental hälsa och Trygghet, Maghälsa och Nutrition, Munhälsa, Åldrandet, Hälsa och Sjukvård, E-hälsa och teknisk utveckling, Leda och Arbeta i vård och omsorg, Vårdkedjan och sammanhållen vård, Aktivitet, Anhöriga.

Inom kartläggningen av utvecklingsarbeten identifierades 22 projekt inom områdena: Vårdkedjan och sammanhållen vård, E-hälsa och teknisk utveckling samt Leda och Arbeta i äldreomsorgen.

Kartläggningen och hela missivbrevet kan laddas ner i högerspalten.

Sidan granskades den 5 juni 2015

Innehållsansvarig: Ann-Louise Gustafsson