Öppen förskola för språk och integration

Öppna förskolor – en väg in i samhället för utrikesfödda föräldrar – här erbjuds ofta olika former av språkstöd och andra aktiviteter som blir en brygga till gemenskap, bättre hälsa och arbete.

I Örebroregionen finns det 15 kommunala öppna förskolor. Dessa är samlokaliserad tillsammans med barnmorskemottagning, barnavårdscentral och socialtjänstens förebyggande uppdrag i en familjecentral. Istället för att alla skulle resa till Stockholm för att delta på SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) konferens ”Öppen förskola för språk och integration” bjöd Länsstyrelsen Örebro län och Region Örebro län in till ett webbinarium i Örebro.

Syftet med konferensen var att sprida goda exempel på integrations- och språkinsatser som erbjuds och genomförs vid landets öppna förskolor. SKR presenterade en kartläggning som visar att det går att kombinera föräldraledighet med språkundervisning och andra integrationsinsatser på ett smart sätt i öppna förskolan. Det finns idag över 100 000 utomeuropeiskt födda kvinnor i åldern 20-44 som varit kort tid i Sverige. Statistiken visar att ungefär hälften är föräldralediga under de första fem åren i Sverige vilket bidrar till att etableringen försenas.

Öppna förskolor används idag bl.a. som en väg in i samhället för utrikesfödda föräldrar. Här erbjuds ofta olika former av språkstöd och andra aktiviteter som blir en brygga till gemenskap, bättre hälsa och arbete. Öppna förskolan är också ett första steg till den ordinarie förskolan för fler barn med utländsk bakgrund.

Här kan du läsa mer om SKR:s nya inspirationsmaterial

Sidan granskades den 10 mars 2020

Innehållsansvarig: Ann-Louise Gustafsson