CROSS – ett nytt samverkansprojekt

Område välfärd och folkhälsa har beviljats 4,25 miljoner för att bedriva ett projekt som ska hitta nya samverkansformer kring välfärdsluckor.

Förvaltningen för Regional utveckling, Område välfärd och folkhälsa, har beviljats 4,25 miljoner från Vinnova för att bedriva projektet ”CROSS – Civilsamhälle och regionens offentliga aktörer i samverkan kring samhällsutmaningar”. Ett samverkansprojekt mellan kommuner, region och civilsamhälle där samverkansparterna medfinansierar med lika mycket – den totala projektbudgeten är alltså 8,5 miljoner.

Projektet bygger på ett utvecklingsarbete som bedrivits i västra länsdelen mellan Möckelnföreningarna, Karlskoga kommun och Närsjukvårdsområde väster och syftar till att hitta nya samverkansformer för att civila och offentliga sektorn ska samverka kring välfärdsluckor – för invånarnas bästa.

Syftet är dels att hitta lösningar på välfärdsluckor i de kommuner som deltar i projektet – Askersund, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Ljusnarsberg och Nora – i samverkan mellan det lokala civilsamhället, närsjukvård och kommun. Men även att ta fram modeller för hur en flexibel och långsiktig samverkan kan bedrivas. Tanken är att modellen ska kunna användas i andra kommuner i och utanför länet.

-  Vi siktar mot att bygga upp hållbara strukturer som kan leva vidare även efter projektet. Vi vill inte bygga upp något bra som sedan försvinner när projektpengarna är slut, säger Lena Uvhagen, projektledare för projektet samt utvecklingsledare på Välfärd och folkhälsa.

Projektet startar hösten 2020 och pågår i två år.

Sidan granskades den 29 juni 2020

Innehållsansvarig: Ann-Louise Gustafsson